Opinie & Commentaar
AVROTROS

Column Malou Holshuijsen: 'Moederdag'

foto: eigen fotofoto: eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Column Malou Holshuijsen: 'Moederdag'

Omdat bioscopen, musea, theaters en andere dingen waar je over het algemeen kennis, schoonheid en inzichten bij cadeau krijgt - nog steeds dicht zijn, moeten we het voorlopig nog even doen met prikkels van derden. Gelukkig is het aankomende zondag Moederdag. Indien je een tweemaal gevaccineerde moeder hebt – een dag om naar uit te kijken. Is ze tussen de veertig en de zestig en was je vorige week heel blij dat je voetbal-cluppie won zou ik wegblijven.

column Malou

Moederdag, iets waar wij thuis niet aan deden. Althans, mijn broertjes en ik niet. Voor ons was het iedere dag Moederdag, wat we regelmatig lieten blijken met liefdevolle zinnen als: Heb je mijn oplader gezien, ik dacht dat ie hier lag.

Nee, dat had ze niet, zoek het uit.
Oké. En dat deden we dan.
Vaak met haar oplader.

Bonusmoeder

Supermarkten doen wel aan Moederdag, soms zelfs twee voor de prijs van een.

Dat is voor de samengestelde gezinnen met stiefmoeders, of zoals dat nu heet bonusmoeder die je na het scannen van je bonuskaart, óók een gevoel van erkenning geeft. Ik ben er in theorie zelf ook eentje, een bonusmoeder. In de praktijk ben ik de dertien jaar jongere vriendin van. Oftewel: de ademende midlifecrisis. Het was ik of een sportwagen. Aldus het schoolplein, maar dat ter zijde.

Vermakelijk aan Moederdag is Moederdag-reclame. Een grote supermarkt met het blauwe logo waar je pijn van in je rug krijgt wanneer je op zoek bent naar het huismerk, dat wordt weggemoffeld in de krochten der onderste schappen. Die vaak leeg zijn omdat het is gehamsterd door buurvrouw Gerda, die na het zien van Schindlers List én de postercampagne van Forum voor Democratie – de vergelijking tussen de holocaust en de coronamaatregelen zo realistisch vond dat ze voor de zekerheid maar is gaan inslaan.

Hetzelfde marketingteam als de SGP

De supermarkt, die hetzelfde marketingteam heeft als de jongerenafdeling van de SGP, kwam met 365 redenen waarom je moeder altijd de allerliefste is. Omdat ze Hotel Mama als geen ander runt, bijvoorbeeld. Of omdat ze mijn lunch langs brengt op werk. Of omdat ze mijn sportspullen wast en de lekkerste Hollandse pot maakt. Toch leuk dat wanneer het museum dicht is de Albert Heijn een tentoonstelling over de huishoudschool in 1888 publiceert.

Er zijn moeders die het doen - en er zijn moeders die je in je eigen sop laten gaar koken. Mijn moeder hoort tot de laatste soort. Ook wil mijn moeder dat ik over het algemeen, 365 dagen per jaar een beetje normaal doe. 'Je mag dan wel twee minuten je bek kunnen houden op de dodenherdenking maar als je daarbuiten iedere vorm van fatsoen aan je fascistische zwartleren laars lapt heeft het geen zin.'

Dat zou ze zeggen, aanstaande zondag. Denk ik. Als we aan Moederdag zouden doen.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie