Opinie & Commentaar
WNL

'Corona-app geeft tijdelijke vrijheidswinst, maar privacy ben je voorgoed kwijt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Corona-app geeft tijdelijke vrijheidswinst, maar privacy ben je voorgoed kwijt'

"We moeten niet te luchtig doen over de corona-app", vindt Patrick van Schie, directeur van de Teldersstichting (het wetenschappelijk bureau van de VVD). Hij vertelt in WNL Opiniemakers dat we goed na moeten denken voordat we al onze vrijheden overboord gooien. "Het privacy-aspect is heel belangrijk. Dat kun je maar één keer weggeven, en dan is het ook echt weg."

De corona-app: ‘Een tijdelijke vrijheidswinst, maar je privacy ben je voorgoed kwijt’

Video niet beschikbaar

Het kabinet gaf tijdens de persconferentie afgelopen dinsdag aan zo snel mogelijk een corona-app te willen lanceren. We hebben die apps nodig om de GGD te ondersteunen, vond 'coronaminister' Hugo de Jonge. "We willen allemaal weten of er iemand bij ons in de buurt is geweest die besmet is."

'Er is ook een recht om dingen niet te weten'

"Dat is nog maar de vraag", vindt Van Schie. "Naast het recht op privacy is er ook een recht om dingen niet te weten." De Teldersstichting-directeur stelt zich voor dat je met het gebruik van zo'n app "twee weken lang in de zenuwen zit", wanneer je een melding krijgt dat je in de buurt bent geweest van iemand met corona.

Dat de app tijdelijk is, is ook niet per se een geruststelling. "Als er slechts twee maanden wordt gevolgd met wie je contact hebt, heb je bij de meeste burgers toch een vrij goed beeld met wie zij zoal in contact staan. Die gegevens geef je maar één keer weg."

'In goede tijden zijn we kapitalisten, in slechte tijden socialisten'

"Ik begrijp dat een liberaal daar allerlei vraagtekens bij zet", zegt econoom en oud-wethouder Arjo Klamer, die namens de SP in de gemeente van Hilversum zit. "Als socialistisch geneigd iemand merk ik op: in goede tijden zijn we kapitalisten, in slechte tijden zijn we allemaal socialistisch." Hij benadrukt dat het programma dat de overheid in deze coronatijd heeft uitgerold "zo socialistisch is als wat".

Wij zetten vrijheden opzij om de economie te redden. "Je merkt dat gezamenlijkheid belangrijker is dan vrijheid", concludeert Klamer hieruit. "Ik vind het geweldig dat we als gemeenschap zeggen dat we voor elkaar in de bres springen."

Ook denkt Klamer dat we door zo'n corona-app juist vrijer zullen zijn in onze beweging. "Het is de ene vrijheid tegenover de ander", zegt hij. Van Schie is hier stellig over: "Het is een tijdelijke vrijheidswinst, maar de privacy ben je voorgoed kwijt."

Samenwerking Apple en Google

Dat de corona-app er komt, is in ieder geval een zekerheid. Vrijdag maakte Apple en Google bekend dat zij de handen ineen slaan bij het ontwikkelen van een onderliggende technologie voor deze apps.

Volgens de bedrijven worden de locatie of identiteit van gebruikers niet vastgelegd. In plaats daarvan wordt enkel verzameld wanneer de telefoons van gebruikers in de buurt van elkaar zijn geweest. Ook worden de gegevens gecodeerd op de telefoon van de gebruiker opgeslagen, aldus de techgiganten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie