Opinie & Commentaar

Wat Donald Trump kan leren van ex-PvdA-minister Klaas de Vries

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat Donald Trump kan leren van ex-PvdA-minister Klaas de Vries

Het was in de tijd dat interviews met politici nog rustig een uur duurden op NPO Radio 1. CDA-minister Aart-Jan de Geus was te gast in ons radioprogramma dat toen De Ochtenden heette. Ik heb geen idee meer waar het over ging. Wat ik nog wel weet is dat De Geus niet blij werd van het gesprek. "U komt telkens terug op hetzelfde punt!", voegde hij me op een gegeven moment bars en met stemverheffing toe. Wat vast waar was.

Dat de minister niet blij werd, is nog mild uitgedrukt. Een paar dagen later plofte er een brief op de mat van m’n directie: of ze die Tijs van den Brink eens even stevig aan wilden pakken. De Geus voelde zich onheus bejegend en zou mij voorlopig niet meer te woord staan.

De minister was, naar verluid, zo woedend dat hij in het kabinet voorstelde mij ook te laten boycotten door alle andere ministers. Ik herinner me dat ik hem toen wel even kneep: de minister van sociale zaken een tijdje niet interviewen, ach, dat overleefde ik wel, maar een heel kabinet niet interviewen is wat lastig voor een interviewer die het van z’n politieke gesprekken moet hebben. Het bleef overigens bij een gerucht, de boycot is er nooit gekomen.

Ik moest er aan denken toen deze week de rel tussen CNN-collega Jim Acosta en Donald Trump ontstond, u heeft het filmpje vast gezien. De vraag is natuurlijk of het slim is wat Trump en De Geus deden. Is dit de manier waarop je een journalist van repliek dient als zijn gedrag je niet bevalt? Hem weren?

Het lijkt me niet. M’n directie bleef destijds heel rustig en antwoordde dat er van stevig aanpakken geen sprake kon zijn: ik had niets maar dan ook niets misdaan. En reken maar dat ik in latere interviews met De Geus gemotiveerd was om te bewijzen dat zijn brief mij niet milder had gemaakt.

Hinderlijke onderbrekingen

Nee, dan was wat ik de methode-Klaas-de-Vries (PvdA) zou willen noemen vele malen vruchtbaarder. Die interviewde ik in mijn jonge jaren ook een keer genadeloos. Hij was na een ministerschap weer Kamerlid geworden en ik had tot in detail uitgeplozen op welke punten hij nu andere standpunten innam dan vroeger. In het uur dat mij ter beschikking stond liet ik hem op elk van die gewijzigde standpunten alle hoeken van de studio zien. Hij bleef minzaam glimlachen.

Een dag later verscheen z’n weblog, waarin hij vertelde wat hij de dag daarvoor had gedaan. Aan het interview besteedde hij precies één zin: "Interviewer Tijs van den Brink beschouwde mijn antwoorden duidelijk als hinderlijke onderbrekingen van zijn vragen".

Bam. Die kwam binnen. Ik schat dat het inmiddels 15 jaar geleden is, maar ik weet de formulering nog letterlijk. En ik heb er tijdens voorbereidingen op latere interviews nog vaak aan teruggedacht. "Een tikkeltje rustiger kan ook wel, Tijs".

Zo doe je dat dus. Donald Trump kan nog veel leren van Klaas de Vries.

Tijs van den Brink

Presentator Dit is de Dag op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie