Opinie & Commentaar

AFAS Live: stop met die belachelijke prijzen voor de kluisjes

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. AFAS Live: stop met die belachelijke prijzen voor de kluisjes

[AVROTROS] Het stond er echt. Ik heb er minutenlang naar gekeken. Zes euro. Voor een kluisje. Inclusief twee euro borg. Maar toch.

Ik ging naar een concert in AFAS Live. Na de kaartcontrole liep ik al meteen tegen een praktisch probleem aan. Mijn jas. Wat moet ik met mijn winterjas? Die moet uit. Toen zag ik honderden kluisjes, net zoals je die bij de kleedhokjes in een zwembad vindt. Dat is handig, dacht ik nog.

Sleuteltje

Ik liep enthousiast op zo'n kluisje af en verwachtte dat ik het deurtje kon openen en er een vijftig eurocentmunt in kon gooien en het daarna met een sleuteltje op slot kon draaien. Ik morrelde aan wat deurtjes, maar ze zaten allemaal op slot.

Vervolgens zag ik mensen in een lange rij staan voor een balie waar je een sleuteltje kon kopen die zo'n kluisje kon openen. Toen zag ik het bord boven de balie waarop in grote letters stond: 'kluisjes zes euro'. Waarschijnlijk om ervoor te zorgen dat de wachtende mensen dit alvast een plekje kunnen geven, zodat ze niet een hartverzakking krijgen als ze dit pas van de mevrouw achter de balie te horen krijgen.

Witwassen

In de rij hoorde ik meerdere concertbezoekers hun verbazing en afschuw uitspreken over deze be-la-che-lij-ke prijs. "Voor zes euro verwacht ik minstens een lekkere afhaalmaaltijd aan te treffen in zo’n kluisje", hoorde ik een meneer naast me zeggen. Een andere bezoeker, iets grimmiger: "Als die zakkenvullers mij zes euro laten betalen en ik betaal dat met de pin en aan het eind van de avond geven ze me twee euro contant terug, dan is dat feitelijk gezien gewoon witwassen".

Service

Ik vind dat een kluisje een service hoort te zijn van de concertzaal. Vijftig eurocent die je gewoon weer terugkrijgt nadat het concert weer is afgelopen. Als je als bezoeker al zo'n vijftig euro hebt uitgegeven aan een concertkaartje en twee drankjes - simpel glaasje wijn en fris - rond de tien euro kosten, mag je dan alsjeblieft je jas gratis in een kluisje proppen? Natuurlijk begrijp ik dat een bewaakte garderobe geld kost, maar bij zo'n kluisje is er geen arbeidsloon dat betaald moet worden. Het zijn gewoon ijzeren kluisjes. Niet iets waar je winst op moet maken.

Roest en zweet

Na afloop van het concert heb ik mijn hoofd even in het kluisje gestopt. Als je zes euro voor de huur van een ruimte betaalt, dan wil je er toch eventjes wat tijd in doorbrengen. Het rook er muf, een mix van roest en zweet. Het sleuteltje heb ik uiteraard gehouden. Voor zes euro ben ik nu de trotse abonnementhouder voor onbepaalde tijd van een kluisje in AFAS Live. Dat is eigenlijk best een goede deal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie