Opinie & Commentaar

Doorspelen…

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Doorspelen…

[AVROTROS] Het is maandagochtend en ik stuit op verschillende nieuwsberichten die gaan over mensen die het doorspelen-virus hebben. Dus: sport moet uit de slaapstand gehaald worden en moet ons (de geplaagde wereldbevolking) weer enigszins gaan opbeuren. Ik besluit er een weekdagboek van te maken. Om u lezer, te tonen hoe de sportwereld als een harmonica beweegt of ook ineens doodstil staat.

Haarlems Dagblad. Een nogal fel opiniestuk over het doen en laten binnen NOC*NSF. Met hoofdrollen voor drie technische directeuren (roeien, zwemmen en atletiek). Hun mening luidt: de stekker is er in Nederland te snel uitgetrokken. Een bewijs uit het ongerijmde uiteraard.

Preken voor eigen parochie

Wayne Gretzky, waarschijnlijk 's werelds beste ijshockeyer ooit, denkt en hoopt (of hoopt hij eerst en denkt dan pas) dat de NSL (National Hockey League) dit najaar nog van start kan gaan. Hij roept de grote oranjehaarkleurige baas van de USA op stappen te nemen en zegt hetzelfde tegen de baard dragende politieke baas van Canada.

Preken voor eigen parochie lijkt me. Amerika en Canada, hoe je het ook bekijkt, denken even nog niet aan prof ijshockey.

Hoe consequent is consequent?

Novak Djokovic, 's werelds nummer één in de mannelijke tenniswereld openbaart dat hij een fel tegenstander van vaccinaties is en het voor hem maar de vraag is of hij, indien voorradig, een vaccin tegen corona in zijn lijf zal toestaan.

Ja, hij twijfelt wel, want wat als het door de ATP verplicht wordt? Wat als je zonder vaccin niet de baan op mag? Dilemma dus. En hoe consequent is consequent?

650 laptops voor arme kinderen

In de NBA (National Basketball Association) hebben de spelersvakbond en de directie van de NBA een akkoord bereikt over het uitbetalen van bevroren salarissen, nu er al weken niet gespeeld kan worden en het de vraag is of het seizoen 2019-2020 kan en zal worden uitgespeeld. Op 15 mei zal begonnen worden met de eerste uitbetaling van de salarissen met een reductie van 25 procent. De spelers zullen twee maal per maand 'afgetopt' salaris ontvangen.

De NBA deelde ook mee dat, nu corona nog steeds welig tiert in de States, de bekende NBA-shops in de VS gesloten blijven. Voor diegenen die wel NBA-goederen willen bestellen, staat nbastore.com ter beschikking.

En om even in die 'rijke' NBA te blijven; Russell Westbrook van de Houston Rockets, een zeer goede speler met rafelrandjes van ver doorgevoerd solowerk en arrogantie, stapte afgelopen week naar voren toen thuiswerkende kinderen van 'arme' ouders in Houston niet in de videoscholing konden meedoen. Westbrook trok de creditcard en kocht in één telefoontje 650 laptops voor die kinderen en ging helpen met het uitdelen bij de betrokkenen.

100.000 mondkapjes

Van een iets andere vorm, maar ook uit het goede hart, kwam de acties van Detroit Pistons eigenaar Tom Gores. Ook in zijn stad was op enig moment een giga tekort aan mondkapjes en dus bestelde hij 100.000 mondkapjes voor de ambulance-, politie- en brandweer personeelsleden en liet die afleveren. Gores zei: "Zij zijn voor de mensen waar Detroit nu wat aan heeft en dat zijn de spelers van mijn ploeg dus echt niet.”

En vindt u het ook zo erg dat de 51e World Series of Poker in Las Vegas, Nevada afgelast zijn? Zoals bijna bij alle sporten (als dit een sport is) was ook hier de wens: doorspelen. Na goed nadenken zei Ty Stewart, executive director van die organisatie, dat de gezondheid van de spelers toch voorging.

Gut, echt waar? Oké, geen cynisme graag. Daar help je niemand mee.

'God in de vermomming van Michael Jordan'

En om nog even terug te komen op de corona-tijd opkikker van het jaar bij de Amerikaanse sportzender ESPN, de documentaire The Last Dance over Michael Jordan en de Chicago Bulls (in Nederland te zien bij Netflix). Het was mooi om weer eens die beroemde uitspraak van Larry Bird van de Boston Celtics te horen. De Celtics hadden zojuist van de Chicago Bulls en dus van Michael Jordan verloren en Jordan had (let op) 60 punten laten aantekenen.

Hij had onwaarschijnlijk goed gespeeld en tegenstander Bird werd om een analyse gevraagd. Hij zei: "Dat was niet Michael Jordan die we vanavond zagen, dat was God in de vermomming van Jordan." Het blijft een van de meest opmerkelijke opmerkingen van een sporter uit die tijd.

Rammelende beurzen

Uit de tenniswereld kwam al het bericht dat de toppers die 'loaded' zijn, flink de beurs gaan laten rammelen om ervoor te zorgen dat de mindere goden, de spelers die laag op de beroemde ranglijst staan, geholpen gaan worden door de veelverdieners.

Dat heel sociaal gedrag. Wilt u een glimlach op het gezicht hebben? Kijk, op internet, als u het gemist heeft, even naar de samenspraak tussen de heren Federer en Nadal. Over koetjes en kalfjes, maar wel leuk.

Bundesliga op punt van beginnen

En op 20 april, om 20.54 uur verscheen het bericht dat de Bundesliga een stap dichter bij is om de competitie te laten herbeginnen. De premiers van de deelstaten Beieren en Noordrijn-Westfalen hebben in principe groen licht gegeven om op 9 mei weer verder te voetballen, ondanks de crisis.

In lege stadions uiteraard, maar in Duitsland zit er beweging in, zullen we maar zeggen. Wel stellen de betrokkenen dat het ministerie van volksgezondheid de definitieve beslissing neemt. De Bundesliga viel afgelopen 8 maart stil, zo u weet. Voetbalfans in Nederland reageren: waarom zij wel en wij niet?

G.O.A.T in de buitenlucht

En deze is geweldig. American football-speler Tom Brady maakte onlangs bekend dat hij zijn roemruchte loopbaan voortzet in Tampa, Florida bij de Bucs. Dat zorgde al voor heel veel kritieken, gissingen en een tsunami aan meninkjes op de sociale media, maar wat gebeurde er deze week?

In een park in Tampa zag een oplettende parkwachter een man die lenigheidsoefeningen aan het uitvoeren was. De parkwachter kende de regels en liep op de sportende mens af om te vertellen dat door corona dit soort exercities niet toegestaan was in het openbare park. Dichterbij gekomen zag hij dat de man in kwestie Tom Brady (de G.O.A.T. in de NFL) was die in zijn nieuwe woonplaats de buitenlucht had opgezocht om oefeningen te gaan doen.

Brady gehoorzaamde aan de wens van de parkwachter en verliet het park. Burgemeester Jane Castor van Tampa maakte er gewag van in een persconferentie die de hele wereld overging. Dat had ze overigens niet hoeven doen, maar het haalde op die manier uiteraard extra publiciteit en dat blijkt in dit soort zaken toch ook nog altijd heel belangrijk te zijn voor autoriteiten. Ze had het immers ook als een fait divers kunnen laten waaien.

Catastrofe voor de grote wielerploegen

Op 21 april meldt de Colombiaanse wielrenner Rigoberto Uran dat als de Ronde van Frankrijk van dit jaar niet door zal gaan het een catastrofe is voor de grote wielerploegen. Hij denkt dat van de achttien WorldTour-teams er drie kunnen blijven bestaan. Voor de rest zal het 'ingewikkeld worden te overleven'.

De Tour staat, met dun potlood opgeschreven, op de agenda tussen 29 augustus en 20 september. Overigens staat het doorgaan van de Tour steeds meer op de tocht.

410.000 euro per week

En ook dit bericht mocht er zijn. Mesut Özil en twee teamgenoten van Arsenal, gaan niet akkoord met het inleveren van 12,5 procent van hun salaris. Dat werd door de Londense voetbalclub aan alle spelers gevraagd; de reden waarom mag bekend zijn.

Weet dan dat de Duitser Özil per week 400.000 euro verdient. Ja, dat staat er: vier-honderd-duizend euro per week. Mijn bron: Nu.nl, die het weer van The Mirror heeft. Nou zou dat een 'slip of the pen' kunnen zijn en moest er wellicht per maand staan, maar neen, het is, zegt een andere bron (VTBL): 410.000 euro per week.

Özil wil geen overhaaste beslissing nemen en heeft vooralsnog 'nein' gezegd. Hij speelt echter ook al weken niet dus ergens wringt dit alles, anders dat het in de basis gewoon asociaal is. Dit is dus niet het nieuwe normaal denk ik dan maar. Of, in de mondiale voetbalwereld, misschien juist wel. Op de clubsite meldt Arsenal dat het een vrijwillige overeenkomst is om de financiële schade bij de club enigszins te beperken.

'Potjes voetbal'

Om nog even in de voetbalwereld te blijven, of eigenlijk de televisiewereld in dit geval die zich met voetbal bemoeit. Het bericht dat FOX Sports (weer volgens Nu.nl) in Nederland zijn laatste betaling van 20 miljoen al heeft gedaan, hoeven de Nederlandse clubs niet te vrezen voor al te grote financiële schade. Dat is keurig van FOX Sports en dat mag ook genoemd worden.

Toen Mark Rutte op de avond van de 21e april (voor een kijkerspubliek van ruim zeven miljoen landgenoten) de nieuwe maatregelen aankondigde, werd snel duidelijk dat er tot 1 september niet meer gevoetbald zou worden. Het was wel heerlijk om onze niet bijster in de sport ingevoerde premier het woord 'potjes' te horen uitspreken. Potjes voetbal.

Kritiek? Geenszins, zoals heel veel Nederlanders kon ik me ook vinden in zijn verklaringen bij de maatregelen. Ik kan me overigens ook zeer goed indenken dat als jij kroegbaas in Venlo bent, of een klein restaurantje in Zierikzee of Almelo bezit, dat je die avond het liefst een steen door je televisietoestel hebt willen gooien.

Voetbal, de 'geraakte' bedrijfstak

Dus zat ik die avond, kijkend naar de talkshows, te wachten op een vertegenwoordiger uit de voetbalwereld. Nada, niets, geen KNVB-bolleboos, geen Mark Overmars, geen Toon Gerbrands; helemaal niemand uit die 'geraakte' bedrijfstak. Stilte dus. Voor de eventuele storm?

Hadden de redacties van Op1 en Jinek niemand kunnen vinden? Was er een goede reden om niet voor de beurt te gaan praten, of wilde men eensgezind gaan optreden en de vrijdagse beraadslagingen binnen de voetbalwereld afwachten? Dat laatste hoop je dan maar.

En als u zich afvraagt hoe de Duitse topvoetballer Thomas Müller zich inspant? Zijn vrouw Amy helpt hem. Zoek het filmpje op het net. Redelijk bijzonder. Mijn vrouw zag het en zei: "Niet leuk om echt hard te lachen… Ik vond die honden om hen heen leuker."

Daar hebben we nog een tijdje over doorgepraat.

Digitaal wielrennen

Negen vaderlanders liefst doen mee aan de Digital Swiss 5, een wielerwedstrijd voor thuisrenners die elkaar kunnen bestrijden op digitale Zwitserse wegen. Er bestaat een livestream bij de NOS en ook dit is weer een handreiking naar het sporthongerige televisiepubliek en een aardigheid-met-inspanning voor de deelnemers. Die mannen trappen dus thuis op hun hometrainer die verbonden is met het internet.

Ja, ik weet het, het is niet het echte fietsen, waar zo heel veel sportfans naar smachten, maar het is tenminste wat; het levert wellicht vermaak, ontspanning zo u wilt en het doet je in de verte denken aan echte sport.

Als er alsjeblieft maar geen zogenaamd 'echt commentaar en analistentaal' aan te pas gaat komen zoals ik onlangs bij een Eurosport uitzending van een door wielerploeg Jumbo opgezet wedstrijdje zag. Dan is kijken naar een aquarium met enkele goudvissen erin toch een betere manier om de middag door de komen.

Geen koers-sfeer

Overigens rijden 'in Zwitserland' Poels, Hofland, Gesink, Teunissen, Eenkhoorn, Ligthart, Mollema en De Kort. Zij nemen het oonder anderen op tegen Bardet, Colbrelli, Kämna, Alaphilippe, Evenepoel, Jungels, Wellens, Chaves, Campenaerts, Kreuzinger, Roglic, Matthews, Roche, Pedersen en Nibali. Heel even heeft dat de sfeer van een echte koers.

Neen dus.

'Dood'

En over herinneringen gesproken. Het autocircuit Enzo e Dino Ferrari in Imola heeft aangeboden om Formule 1 wedstrijden op haar circuit zonder publiek te laten verrijden. Imola dus. Net onder de Italiaanse brandhaarden. En het circuit waar in 1994 Ayrton Senna… Weet u nog? Toen ook al was 'dood' een vreemd iets om op de televisie te behandelen, kan ik me van die bewuste zondag herinneren. En dat is al 26 jaar geleden dat ik dat op een Studio Sport-zondag moest doen. Ja, als de dag van gister.

De Formule 1 leiding betaalt deze week al ploegen die nu krap bij kas zitten en binnen de Nederlandse voetbalwereld weet men nog niet wie er kampioen is, wie degradeert, wie en waar Europa in mag. Dat lijkt een slepend conflict te gaan worden.

'Nog dik anderhalf jaar op slot'

Mijn vraag: wanneer wordt het volgend seizoen opgestart? Dat weet ook niemand. Aan gissen heb je niets. Logica bestaat niet. Doemdenkers hebben het over 2022. Uit die hoek (en misschien wel helemaal niet zo heel gek) sijpelde ook het bericht door dat de Olympische Spelen van Tokio ook pas in 2022 kunnen worden afgewerkt.

Nog krasser: de complete sportwereld zou, bij her-oplaaiende corona-brandhaarden over de hele wereld nog best eens een dik anderhalf jaar op slot kunnen blijven. Neen, niemand weet dat zeker, zoals we met zijn allen heel veel niet zeker weten. En dat ook maakt ons allen zo kwetsbaar.

Ja, inderdaad, een lange bijdrage, maar dit was slechts een kleine selectie over wat opborrelde in de sportwereld van de afgelopen week.

Ster advertentie
Ster advertentie