Opinie & Commentaar
AVROTROS

Het hangt scheef

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het hangt scheef

Ieder jaar weer schrijven volgers van de voetbalcompetities in Europa en daarbuiten dat er structureel iets verkeerds is in de manier van spelers overschrijven/kopen/verkopen naar andere clubs in de maand augustus.

Ieder jaar weer is het een (to put it mildly) 'kolere chaos' in die voetbalwereld omdat competities beginnen, landelijk en internationaal en er dan, ook bij topploegen, nog ruim verder wordt geshopt met de nooit aflatende stroom aan spelers op de voetbalmarkt. Iemand nog een hangende spits met een goede linker poot voor iets minder dan 29 miljoen?

Niet dat de namen mij een sikkepit interesseren, maar het mechanisme deugt niet en de mensen van de UEFA en FIFA en ook alle nationale bonden weten dat, maar jaar na jaar gaat deze onzin verder en wordt er niets aangepast, niets verbeterd en gaat men door in de ratatouille van bestuurlijke onkunde.

Ene Maguire

Ik doe een kleine greep uit wat ik vandaag op mijn schermpje lees: Manchester betaalt 87 miljoen voor ene Maguire. Een 26-jarige verdediger die buitengemeen goed betaald wordt. Bij Leicester City is men blij; de kas is flink gespekt, alleen mist men nu een knalharde verdediger.

Romelu Lukaku speelt niet met Manchester United tegen AC Milaan. Er schijnt een transfer aan te komen met Juventus. Hij mag dus niet geblesseerd raken. De Braziliaan Malcolm (zag hem nooit spelen) wordt doorverkocht naar Zenit. Ze haalden hem naar Barcelona, waar hij geen pepernoot kon raken en (roept de trotse penningmeester) wordt nu met winst doorverkocht. Verleden jaar vulde hij zijn zakken bij Bordeaux.

De Spaanse krant Marca schrijft dat de transfer van Donny van de Beek naar Real Madrid rond is. Van Nijkerkerveen via Amsterdam naar Madrid. Hij levert de bepaald niet armlastige Amsterdamse ploeg Ajax bijna 70 miljoen op. Kassa. Maar wie gaat er op zijn plaats spelen bij Ajax? Waarschijnlijk had de trainer toch een opstelling in zijn hoofd mét Van de Beek daarin. Er kan dus een streep door.

Nog eentje dan: Jetro Willems, bepaald geen hoogvlieger bij PSV ooit, probeerde het bij Eintracht Frankfurt. Hij wil nu doorreizen naar Newcastle United. Voor veel geld, inderdaad, maar dat interesseert hem toch niet…follow the money, werd er in iedere kleedkamer gezegd.

De transferperiode

Ik kan deze lijst groter en nog groter maken en kan er enorme geldbedragen bij gaan vermelden, maar in principe gaat het daar niet om. Het basisprincipe zoals ik dat zie is: zet de laatste dag van de transferperiode op 15 of 20 juli.

Dat zijn de dagen dat de profploegen hun schaapjes weer binnen de kraal hebben gehaald. Ze zijn met vakantie geweest, ze hebben idiote, vriendschappelijke toernooien gespeeld (en zijn daar uiteraard nog vreselijk moe van en verlangen meer rust en ook nog een eventuele transfer).

Op een of andere manier mag er door gehandeld worden tot eind augustus (meen ik me te herinneren uit het verleden) en gaan nog tientallen middelmatige en bijna topspelers van club veranderen. Daar waar nog een rijke suikeroom de beurs trekt worden Brazilianen en Senegalezen per strekkende meter aangeschaft. Spelersmakelaars venten hun semi-sterren van de Afrika Cup nog uit in Zweden, Duitsland en vooral België.

Bijna versleten middenspelers die eigenlijk met pensioen moeten gaan, kiezen voor Hajduk Split of Young Boys; het betreft hun laatste kunstje. Vooral in de laatste week wordt er een werkelijke uitverkoop gevierd: spelers van vijftien koop je ineens voor tien miljoen en een beetje zwart onder tafel. Dan komen er reeksen Serviërs, Hongaren, bijna afgekeurde Griekse internationals en blonde Noorse talenten in beweging. Een slavenmarkt rond 1855 in Atlanta is er niets bij.

Teamfoto's

Ook zo leuk: bijna alle eredivisieploegen in de Europese competities moeten hun teamfoto opnieuw laten maken. In vergelijking met de eerste plaat, genomen op 24 juli, zijn er drie spelers weg en zijn er vier nieuwe koppen bijgekomen.

Neen, de spelers weten nog niet precies hoe die nieuwe gasten heten, maar eentje had bij HSV gespeeld er eentje voor de nummer drie van de Finse competitie. Een vals-trage linkspoot, best een aardige gozer.

Komend weekend begint bij ons de competitie. Het handelen gaat echter door. Trainers klagen dat ze de tijd niet gehad hebben om hun spelers aan elkaar te laten wennen.

Dat is dan stom, oerstom... Dan had er maar beter gepland moeten worden. Zolang de machtige mensen die wij voetbalmakelaars noemen, het voor het zeggen houden, zolang schatrijke eigenaren van clubs van gekkigheid niet weten wat ze met weer een linkerspits uit Egypte moeten doen, zolang de besturen van de hoogste instanties niet gaan optreden, blijft deze warboel die wij voetbalwereld noemen, bestaan.

Het stoplicht in Swansea

Ik lees dat Heracles smaakmaker Kristoffer Peterson naar Swansea City laat gaan. Van Almelo naar Swansea... Hmmm. Het stoplicht zal in Swansea ook wel eens op rood springen.

En dan deze nog: PSV (bron: De Telegraaf) wil minimaal 40 miljoen binnenhalen voor de verkoop van Steven Bergwijn. Onbestaande, flets en onhandig in de twee Champions Leaguewedstrijden van de Eindhovenaren van de afgelopen weken, maar wat maakt dat allemaal uit…er is altijd wel een gek die erin trapt. Sevilla…zeggen ze nu.

Echt, ik kan er met mijn verstand niet bij dat deze wildgroei voortduurt en voortduurt en ieder jaar weer zo de eerste weken van vele competities mank trekt. Ik hoorde ooit een voetbalbobo zeggen: "Zo gaat dat nou eenmaal in ons wereldje..."

Slaap zacht dan maar. Mijn opa zei me vroeger weleens dat het allemaal de schuld van het kapitaal was. Aan deze typische Domela Nieuwenhuis-opmerking heb ik lange tijd licht getwijfeld. Echter, met het voortgaan der jaren... Inderdaad: opa had ook daarin gelijk.

Over Mart Smeets

Mart Smeets is radio- en televisiepresentator, journalist en sportcommentator. Iedere zaterdag beschouwt hij voor EenVandaag gebeurtenissen en verhalen uit de sportweek, en zaken die daar aan verwant zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie