Onderzoek
KRO-NCRV

Onderzoeksjournalisten van Pointer (KRO-NCRV) doen maand lang onderzoek in Twente

foto: Pointer
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoeksjournalisten van Pointer (KRO-NCRV) doen maand lang onderzoek in Twente

Het journalistieke onderzoeksplatform Pointer van KRO-NCRV strijkt in de maand september neer in Twente. Vanuit het centrum van Almelo gaat Pointer in samenwerking met Tubantia onderzoek doen naar onderwerpen en ervaringen die door inwoners worden aangedragen. De tips vormen de basis voor een radio- en tv-uitzending die begin oktober worden uitgezonden.

Pointer nodigt iedereen uit zich bij hen te melden in de pop-up redactie die tijdelijk gevestigd is in een winkelpand aan de Grotestraat 56. Van woensdag 7 september tot en met zaterdag 1 oktober kunnen mensen tussen 10:00 en 18:00 uur de Pointer pop-up binnenstappen om hun ervaringen en zorgen met de redactie te delen. “Ons verhaal begint letterlijk bij de ervaringen van burgers. Zit je in de knel met een verzakt huis, maak je je zorgen over afvalwaterinjecties of onveilige wegen, aarzel niet om bij ons binnen te lopen”, vertelt Pim Peterse, innovatiemanager van Pointer.

De verhalen van burgers uit Twente vormen de basis van het onderzoek van Pointer en dagblad Tubantia. De resultaten zijn op verschillende manieren te volgen:

  • Diverse publicaties op de website van Pointer en Tubantia
  • Radio-uitzending op zondag 2 oktober om 19:00 uur op NPO Radio 1
  • Tv-uitzending op zondag 9 oktober om 22:10 uur op NPO 2.

Pop-up programma

Op maandagavond 5 september is het mogelijk om kennis te maken met de redactie tijdens een meet-up in Theater Hof 88. Onder leiding van presentator Niels Heithuis wordt gediscussieerd over de komst van een asielzoekerscentrum in Albergen en afvalwaterinjecties in Twente. Hoogleraar wijsbegeerte Gabriël van den Brink verzorgt een lezing over de kloof tussen burger en de overheid. Daarnaast geeft Nienke Meijer, minister van Oplossingen van Spraakmakers, een korte presentatie.

Ook organiseert Pointer vier onderzoekstafels op de Pop-up redactie waarbij je live kunt ervaren hoe onderzoeksjournalistiek in zijn werk gaat. De thema's van de eerste twee liggen vast, de laatste twee worden ingevuld aan de hand van inbreng van inwoners van Almelo:

  • Zaterdag 10 september: Afvalwaterinjecties
  • Zaterdag 17 september: Het Kanaaldrama
  • Zaterdag 24 september
  • Zaterdag 1 oktober

Van 11:00 uur tot 13:00 uur laten onderzoeksjournalisten zien hoe ze een onderzoek starten en welke stappen doorlopen worden. Meer informatie en inschrijving via pointer.nl/almelo.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie