Onderzoek
KRO-NCRV

Buitenlandse Zaken komt met integriteitsmeldpunt na misdragingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Buitenlandse Zaken komt met integriteitsmeldpunt na misdragingen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat een meldpunt oprichten voor externe organisaties. Dat zegt Joke Brandt naar aanleiding van een onderzoek van NPO Radio 1-programma Reporter Radio tegen NRC Handelsblad.

Uit het onderzoek blijkt dat een ambtenaar van Buitenlandse Zaken die contacten onderhield met ngo’s over vrouwenrechten, zich zelf schuldig aan (seksuele) intimidatie. Reporter Radio sprak meer dan twintig betrokkenen. Zij zeggen dat de man in 2016 tijdens een project over de bevordering van vrouwenrechten ongepast gedrag vertoonde.

Medewerkers van ngo’s dienden acht klachten tegen hem in wegens seksuele intimidatie, pesten en financieel machtsmisbruik. Daarvan werden er zes gegrond verklaard.

Het kostte veel moeite om klachten in te dienen, omdat het ministeriegeen klachtenprocedure had voor externe partijen. Een integriteits-expert vroeg daarom vooraf de waarborg dat uit het indienen van een klacht geen nadelige gevolgen zouden voortvloeien voor de betrokken ngo-mensen. Daarop zegde toenmalig secretaris-generaal Renée Jones-Bos een onafhankelijk onderzoek toe. Uiteindelijk zijn de acht klachten toen behandeld.

De medewerkers van de ngo’s hebben het ministerie daarna gevraagd een meldpunt te openen voor klachten van externe organisaties. In een interview met NRC Handelsblad naar aanleiding van het Reporter Radio-onderzoek zegt de huidige secretaris-generaal Joke Brandt dat er zo’n meldpunt komt.

De betrokken ambtenaar is overgeplaatst. In zijn nieuwe functie moet hij ook contact onderhouden met medewerkers van ngo’s. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kiest ervoor om strafmaatregelen nooit bekend te maken. De betrokkenen weten daarom niet wat de gevolgen van de klachten voor de ambtenaar zijn geweest.

De betrokken hulporganisaties Cordaid, Pax en WO=MEN geven op hun eigen websites aan dat zij pleiten voor transparantie over strafmaatregelen tegenover betrokkenen en voor het instellen van een extern meldpunt.

*De direct betrokkenen hebben aangegeven niet willen meewerken aan de uitzending vanwege emotionele belasting en om zorgen over privacy

Zondagavond in Reporter Radio Intimidatie door de ambtenaar om 19.00 uur op NPORadio1.

Ster advertentie
Ster advertentie