Onderzoek
AVROTROS

Hete sauna’s veiligste plek tijdens corona? 'Ik ken niemand die dat veel langer dan een kwartier uithoudt'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hete sauna’s veiligste plek tijdens corona? 'Ik ken niemand die dat veel langer dan een kwartier uithoudt'

Vanaf morgen, 1 juli, mag het weer: naar de sauna. Lekker zweten, maar wel op 1,5 meter. Dat is hartstikke veilig, zegt de branche. De hoge temperaturen zouden het coronavirus geen kans geven. Is dat genoeg om verspreiding te voorkomen?

De Nederlandse Vereniging van Sauna en Wellness kocht vandaag een paginagrote een advertentie in het AD om aan te geven hoe veilig het is om weer naar de sauna te gaan. Een sauna van 80 graden zou de veiligste plek zijn tijdens de corona-epidemie. De hitte zorgt voor 'thermische desinfectie' en zou het virus volledig doden. Klopt dit? Lammert de Bruin checkte het voor de Feit of Fictie bij Radio EenVandaag.

Wat hitte doet met het virus

"Als we puur naar de temperatuur kijken, dan zal er na een paar minuten geen coronavirus meer aanwezig zijn in de lucht. Dat zou geïnactiveerd moeten zijn door de 80°C", stelt Jasper Buikx, microbioloog bij Artis, op basis van twee wetenschappelijke artikelen die vorige week zijn verschenen.

Bij 70°C is na drie minuten het virus inactief, blijkt uit die onderzoeken. Verder zijn tegels en houten banken geen ideale leefomgeving voor het virus. Dat werkt werkt allemaal in het voordeel van de sauna.

Niezen in de sauna

De veiligheid in de sauna wordt wel in het geding gebracht door de saunagangers zelf. Mensen die de ruimte van 80°C instappen kunnen het virus bij zich dragen. Als er iemand niest, kunnen die druppels door anderen worden ingeademd en mensen ziek maken.

Microbioloog Andreas Voss voegt er aan toe dat in bijvoorbeeld een Finse sauna water wordt opgegoten om stoom te creëren. Daarbij worden aerosolen geproduceerd die besmettelijke deeltjes helpen verspreiden.

Goed opletten

Hij wijst op nog een ander, vrij voor de hand liggend, aspect. "Ik ken niemand die het veel langer dan vijftien minuten uithoudt in een sauna van 80°C." Zodra die ruimte wordt verlaten komen mensen op andere plekken in het complex, zoals de horeca en douches, waar besmetting mogelijk is.

Beide microbiologen benadrukken dat mensen niet naar de sauna moeten gaan als ze zich niet goed voelen. "Je gaat vrijwillig met meerdere mensen in een kleine, slecht geventileerde ruimte zitten. Ik zou heel goed opletten op symptomen", waarschuwt Voss.

Meer virussen op aarde dan sterren in de lucht

Dat het RIVM saunabezoek als veilig bestempelt, komt doordat er weinig corona voorkomt in Nederland op dit moment. In de laatste twee maanden zijn er ongeveer 2000 mensen positief getest. Met inachtneming van de standaard maatregelen, zoals voldoende afstand houden, kan de sauna wel, is op dit moment de inschatting.

Het wil ook niet zeggen dat bij 80°C álle virussen doodgaan in de sauna. "Dat weten we gewoonweg niet", zegt Jasper Buik. Er bestaan naar schatting 100 miljoen soorten virussen, waar er maar een paar van bekend zijn. "We hebben meer bacteriën op aarde dan sterren in het universum." Veel virussen zijn goed voor mensen, die zitten in de darmen en helpen ons gezond te houden.

Radio Eenvandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op Eenvandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie