Onderzoek

Trump relatief populair bij PVV-stemmers en mannen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump relatief populair bij PVV-stemmers en mannen

Donald Trump is relatief populair onder PVV-stemmers en mannen. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag aan de vooravond van het laatste debat tussen Clinton en Trump. Van alle Nederlandse ondervraagden zou 69 procent op Clinton stemmen en slechts 12 procent op Trump. Aan het onderzoek deden ruim 24.000 mensen mee.

Onder de achterban van de politieke partijen is nergens een meerderheid voor Trump te zien. Maar onder de mensen die nu op de PVV zouden stemmen is wel veel sympathie voor Trump te vinden: 41 procent van hen kiest voor Trump, tegenover 39 procent voor Clinton. Ook onder de aanhang van de SGP (26%) en VNL (23%) kiezen relatief veel mensen voor Trump. Het spreekt hen vooral aan dat Trump een kandidaat is die niet tot de gevestigde politieke elite behoort.

In Amerika lieten peilers deze week zien dat er een groot verschil is tussen hoe mannen en vrouwen stemmen: de mannen kiezen overwegend voor Trump en de vrouwen voor Clinton.

In Nederland zien we iets vergelijkbaars: in het onderzoek van EenVandaag kiezen mannen drie keer zo vaak voor Trump (19%) als vrouwen (6%).

Zowel vrouwen als mannen keuren de negatieve uitspraken van Trump over vrouwen af. De overgrote meerderheid (87%) zou in Nederland geen premier willen die seksistische uitspraken doet.

Beiden niet zo geschikt

In Nederland vinden we beide kandidaten maar matig geschikt voor het Amerikaanse presidentschap. De helft van de ondervraagden (53%) vindt Hillary Clinton wel geschikt. Hierbij speelt vooral haar ervaring en deskundigheid een rol.

Tegelijk vindt 44% haar niet geschikt. Veel mensen beoordelen haar als ongeloofwaardig (52%) en kiezen voor haar ‘bij gebrek aan beter’. Slechts 7 procent vindt Trump geschikt. Hij wordt gezien als een gevaar voor de wereld (81%) en ook als ongeloofwaardig (87%). Ruim een derde (37%) van de deelnemers vindt ze allebei ongeschikt voor het presidentschap.

Trump en Clinton lijken op Wilders en Pechtold

In het onderzoek werd ook de vraag voorgelegd op welke Nederlandse politicus de ondervraagden Trump en Clinton het meest vinden lijken. Bij Trump wordt Wilders met afstand het meest genoemd. Wel geven veel mensen aan dat ze Wilders in vergelijking met Trump nog mild vinden. Bij Clinton worden verschillende namen genoemd. Alexander Pechtold scoort het hoogst. Hij wordt net als Clinton gezien als een kundig politicus die tegelijk ook een onbetrouwbare kant heeft. Ook Edith Schippers en Mark Rutte worden met Clinton vergeleken.

Over het onderzoek
Aan het onderzoek deden 24.827 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee.
Het onderzoek is gehouden van 14 tot en met 18 oktober 2016.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.
Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

De software is van Vision Critical.

Ster advertentie
Ster advertentie