Onderzoek
AVROTROS

Feit of fictie: Voor 1 week niksen, moet je 2 weken sporten om de oude te worden

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of fictie: Voor 1 week niksen, moet je 2 weken sporten om de oude te worden

Sporters moeten in quarantaine, de sportschool zit dicht en wedstrijden zijn allemaal afgelast. Maar ook jij als niet-topsporter beweegt misschien minder, omdat je dat stukje naar je werk niet meer fietst. Hoe snel gaat je fitheid dan achteruit?

In het Jeugdjournaal gisteravond zei turntrainster Britgitte van den Bergh dat de effecten van het niet sporten heel groot zijn voor sporters. Ze beweert dat als een topsporter één week niet sport, het hem of haar twee weken kost voordat ze weer op hetzelfde niveau zitten.

3 weken op bed, is 30 jaar veroudering

Inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels van het Radboud MC in Nijmegen denkt dat deze uitspraak klopt, maar hij kan het niet voor de volle 100 procent hard maken. "Dat komt omdat er heel weinig direct bewijs voor is. De situatie waarin we nu zitten is natuurlijk ook uniek. En sporters zullen er ook alles aan doen om afbreuk van de fitheid te beperken."

Wat weten we wel? "Er zijn wel veel studies gedaan naar de effecten van bedrust. Dus helemaal niets doen. En die zijn echt immens. Als je één dag niks doet, neemt je fitheid met 1 procent af", vertelt hij. Doe je drie weken helemaal niets en lig je alleen maar in bed, dan zijn de effecten schokkend: "Dat heeft evenveel effect als 30 jaar veroudering. Dus bedenk ook hoe je actief blijft in deze tijd", benadrukt Eijsvogels.

Sporthart kan krimpen

Hoe snel je die afgenomen procenten fitheid volgens Eijsvogels weer hebt opgebouwd, hangt af van de sport die je doet. En ook bij sporters zal dat sneller gaan als bij niet-sporters. "Van sporters is aangetoond dat ze een groter hart hebben. Zij kunnen beter trainen."

Maar als sporters minder doen, of helemaal niks meer doen dan kan hun hart ook weer in omvang afnemen, zegt Eijsvogels. "Dat moet je dus als sporter echt bijhouden."

De full body workout kan je redden

Maar volgens fitnesscoach Dirk Janssens, van Your Mobile Gym, valt een weekje niks doen voor de niet-sporter wel mee. "Voor je spiermassa en je conditie kan je best een weekje rustig aan doen. Als je niet teveel ongezonde dingen eet en niet teveel alcohol drinkt, kan een weekje rusten zelfs wel lekker zijn."

Na twee weken niet sporten kan er wel iets gebeuren met je lichaam. "Dat ga je wel wat merken. Na drie weken alleen maar binnen zitten of vakantie, dan ga je wel merken dat je conditie achteruit gaat." Maar dat kan je makkelijk bijhouden zegt Janssens. "Als je een keer per week je lichaam echt even een flinke opdonder geeft, met een full body workout, dan blijft je lichaam wel op peil. Gewoon in de woonkamer of op het balkon", zegt Janssens.

Eerlijkheid Olympische Spelen

Terug naar dat kleine percentage Nederlanders dat zich wél mag rekenen in de categorie topsporters. Die kijken natuurlijk met z'n allen vol verwachting uit naar het wel of niet doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio deze zomer. Er wordt veel druk uitgeoefend om het te laten verplaatsen. Zo liet Canada gisteren weten dat het land geen sporters stuurt, als de Olympische Spelen gewoon doorgaan.

"Landen hebben nu verschillende maatregelen. En als je je gaat optrainen, hangt het van hoe lang deze situatie duurt, voordat je weer bij bent. Dus het is misschien ook niet helemaal eerlijk nu tussen de sporters uit verschillende landen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie