Naar homepage
Onderzoek

Ook coronavaccin Moderna presenteert cijfers: '94,5 procent effectief'
NTRNOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook coronavaccin Moderna presenteert cijfers: '94,5 procent effectief'

Farmaceut Moderna claimt op basis van tussentijdse resultaten dat het coronavaccin dat het bedrijf ontwikkelt voor 94,5 procent effectief is. "Dat er een tweede vaccin is met zulke resultaten, dat is echt fantastisch," zegt Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie aan het Amsterdam UMC in Nieuws en Co.

Het gaat om de eerste resultaten van de zogeheten fase-3-studie. Daaruit moet blijken of het vaccin mensen beschermt tegen de ziekte covid-19. Er doen 30.000 mensen aan dat onderzoek mee. De helft van hen krijgt twee doses van het vaccin mRNA-1273, de andere helft krijgt twee placebo's.

Tot nu toe is bij 95 deelnemers covid-19 vastgesteld. 90 van hen hadden een placebo ontvangen, 5 van hen kregen het kandidaat-vaccin. Ook waren er 11 gevallen van ernstige covid-19. Volgens Moderna hadden al die mensen een placebo ontvangen en niet het echte vaccin.

Pfizer: ons vaccin voor 90 procent effectief

"Dit is eigenlijk een onafhankelijke bevestiging van het goede nieuws van vorige week van Pfizer," zegt Van Egmond. "De vaccins lijken ook op elkaar, dus dit maakt de resultaten van Pfizer ook weer betrouwbaarder." Pfizer presenteerde vorige week een effectiviteitscijfer van 90 procent.

Zowel de doses van Moderna als die van Pfizer worden diepgevroren bewaard. Moderna stelt dat eenmaal ontdooid, hun vaccin tot 30 dagen gekoeld kan worden bewaard. Dat is langer dan eerder werd gedacht. Het is een voordeel ten opzichte van de vaccins van Pfizer, die langer op de zeer lage temperaturen moeten worden bewaard.

Versnelde beoordeling

Vandaag werd ook bekend dat het Europees medicijnagentschap EMA is gestart met een zogeheten rolling review voor het vaccin van Moderna. In een rolling review worden de resultaten van een onderzoek extra snel beoordeeld.

Normaal gesproken leggen farmaceuten de resultaten van hun vaccinonderzoek pas ter beoordeling aan de autoriteiten voor als ze alle onderzoeken hebben afgerond. In uitzonderlijke situaties kunnen farmaceuten een rolling review aanvragen, waarin ze tussentijdse resultaten met de autoriteiten delen.

Mogelijk 160 miljoen doses

Het vaccin van Moderna is een van de zes vaccins die het onderhandelingsteam van de Europese Unie heeft gereserveerd. Er zijn 80 miljoen doses gereserveerd en er is een optie om op te schalen naar 160 miljoen doses. Als het EMA uiteindelijk positief oordeelt over het vaccin, kan de Europese Commissie een vergunning verlenen.

Eerder kondigde het EMA al snelle beoordelingsprocedures aan voor het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford en voor het vaccin van Pfizer en BioNTech.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie