Onderzoek
KRO-NCRV

Nationaal Coördinator wil onderzoek naar discriminatie in de zorg

foto: Pointerfoto: Pointer
  1. Nieuwschevron right
  2. Nationaal Coördinator wil onderzoek naar discriminatie in de zorg

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh, wil een breed onderzoek naar de omvang van discriminatie in de zorg in Nederland. Dat zei hij vanavond in Pointer (KRO-NCRV) op NPO Radio 1. Hij komt met deze aanbeveling naar aanleiding van een rapport van het expertisecentrum Pharos, dat een aantal schrijnende verhalen optekende van mensen die discriminatie in de zorg hebben ervaren. “Ik schrik hiervan, dit raakt mij diep”, aldus Baldewsingh.

Discriminatie in de zorg maakt nog zieker

Anders behandeld vanwege huidskleur

Eén van de mensen in het onderzoek van Pharos is Santoecha Rangai. Ze is geboren in Nederland, maar haar ouders zijn van Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Vanwege haar huidskleur ervoer ze tijdens haar behandeling voor borstkanker dat ze anders behandeld werd. “Toen mijn vriend en ik bij de oncoloog kwamen begroette hij mij. Vervolgens richtte hij zich direct tot mijn witte vriend om te vragen hoe het mij ging”, vertelt Rangai. “Toen dacht ik ‘ja hallo, ik zit hier ook nog’. Het gaf mij echt het gevoel dat ik als vrouw van kleur mijzelf niet zou kunnen redden, dat hij dacht dat mijn vriend mijn tolk was.”

Gevolgen van de stress van discriminatie

Volgens onderzoeker van Pharos Tessa van Loenen is een van de gevolgen van discriminatie in de zorg, dat mensen er nog zieker van worden. “De stress die discriminatie oplevert kan zorgen voor extra lichamelijke klachten zoals diabetes, hart en vaatziekten en verhoogde bloeddruk. Hierdoor maakt zorg nog zieker.“

Baldewsingh reageert: “De signalen die ik hierover krijg, zijn dat mensen met een migratieachtergrond zorg gaan mijden. Dat is zeer verontrustend. Dat betekent niet alleen dat ze de zorg niet krijgen die ze moeten krijgen, maar ook dat ze kans lopen op langdurig ziek zijn, of overlijden.”

De coördinator is bezig met een nationaal programma - een plan voor de langere termijn met jaarlijkse acties om discriminatie en racisme tegen te gaan – dat hij rond deze zomer aan het kabinet zal aanbieden. In het plan wil hij het thema discriminatie in de zorg hoog op de agenda zetten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie