Onderzoek
KRO-NCRV

Houdbaarheid cement verstreken: chroom 6 vrij spel

foto: Joga Brouwersfoto: Joga Brouwers
  1. Nieuwschevron right
  2. Houdbaarheid cement verstreken: chroom 6 vrij spel

Bouwmarkten verkopen cement waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. In cement zit chroom 6 dat na de houdbaarheidsdatum tot gezondheidsrisico’s kan leiden. Chroom 6 veroorzaakt bij gebruikers allergische reacties als jeuk, kloven en blaren.

Reporter Radio deed een half jaar onderzoek in zes steden bij achttien bouwmarkten van Gamma, Praxis en Karwei. Bij 8 bouwmarkten waren de zakken tot 11 maanden over de houdbaarheidsdatum. In cement zit chroom 6, waardoor het een bindmiddel is bij het maken van beton. Zolang het cement niet over de datum is lopen mensen geen risico.

Zolang de houdbaarheidsdatum geldt wordt het gevaarlijk effect van chroom 6 door en reductiemiddel onderdrukt. Maar als dat middel is uitgewerkt komen de risico’s met chroom 6 weer terug.

Professor dr. T. Rustemeyer van het AmsterdamUMC: "de gevolgen van cementeczeem hebben veel impact op iemands leven. Zestig tot tachtig procent van de mensen die last van cementeczeem hebben, komen er nooit meer van af. Het kan betekenen dat mensen hun beroep niet meer uit kunnen oefenen."

Reactie bouwmarkten

Wouter Weide, van de Vereniging van Winkelketens in de Doe Het Zelf branche, zegt dat bouwmarkten alerter moeten zijn. "De bouwmarkten zullen, waar nodig, passende maatregelen nemen om de controle op cement in de winkel te verbeteren." De branche is op dit moment in overleg over hoe overschrijding van de houdbaarheidsdatum in toekomst kan worden voorkomen.

Ster advertentie
Ster advertentie