Onderzoek
KRO-NCRV

Hoe wordt Europa hofleverancier van medicijnen?

foto: Joga Brouwersfoto: Joga Brouwers
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe wordt Europa hofleverancier van medicijnen?

Het 'terughalen' van medicijnproductie naar Europa en Nederland zou volgens partijen in de zorg de oplossing zijn voor aanhoudende medicijntekorten. Maar dat is helemaal niet nodig zeggen de makers van actieve grondstoffen en de fabrikanten tegen Pointer. We maken al bijna 85 procent van de alledaagse medicijnen in Europa, het probleem is dat de beslissers er niet voor willen betalen.

In Nederland is de prijs het belangrijkste criterium voor zorgverzekeraars om een medicijn al dan niet te vergoeden. In Europa is medicijnproductie duurder dan in Azië omdat de eisen die aan de farmaceutische industrie gesteld worden hoger zijn. Als Aziatische landen eventueel niet leveren, kunnen de Europese fabrikanten bijspringen. Daarvoor moeten ze wel hun productielijnen aanpassen. "Een medicijn is geen brood dat je even bij een andere bakker in de oven kunt doen", zegt een fabrikant.

Bob Beekman, verkoopdirecteur van Teva Nederland

De zorgverzekeraar betaalt een hogere prijs als Europese grondstoffen- en medicijnmakers inspringen op ontstane tekorten. Maar om altijd een stabiele Europese medicijnproductie te organiseren en snelle levering te garanderen is het noodzakelijk dat er iets verandert in het geneesmiddelvoorzieningsysteem.

Weite Oldenziel, eigenaar Ofichem

Omdat het huidige systeem prijscgestuurd is, zijn er andere criteria nodig. In Noorwegen is daar iets op gevonden. De Noren stellen de prijs voor een geneesmiddel vast door ook voorraad, milieu en productie in Europa mee te wegen. Dan kan het dus zo zijn dat bij een aanbesteding niet de fabrikant met de laagste prijs wint, maar de fabrikant die aan de meeste andere criteria voldoet. In Nederland is daar nog geen sprake van.

Logistiek

Prof. Dr Wout Dullaert, hoogleraar logistiek aan de VU in Amsterdam zegt dat we ons moeten realiseren dat er meerdere farmaceutische ketens zijn en dat ze onderdeel uitmaken van internationale ketens. Je kunt daar invloed op proberen uit te oefenen, maar het is veel effectiever om in te zetten op de organisatie van de eigen markt. Oftewel: de manier waarop Nederland het prijsbeleid georganiseerd heeft.

Als je kiest voor strakke regelgeving én een kosten efficiënte keten kunnen er tekorten ontstaan. Voor een flexibele keten die snel in kan spelen op veranderingen in vraag en aanbod, moet er genoeg marge zijn voor bedrijven om hun investeringen in extra capaciteit te kunnen financieren.

Pointer op NPO Radio 1: Hoe wordt Nederland hofleverancier van medicijnen?

Over Pointer

Pointer is het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV op tv, radio en online. We houden je scherp en pakken de kwesties van nu aan. Dit doen we met de nieuwste methoden en de meest ervaren journalisten, en we zijn altijd transparant over onze aanpak.

Elke maandag om 22:20 uur is Pointer op tv op NPO 2. Elke zondag om 19:00 uur zijn we te luisteren op NPO Radio 1.

Tips? Mail naar pointer@kro-ncrv.nl.

Achtergrond

Op 1, 2 en 4 maart zijn er rondetafelgesprekken op het ministerie voor Volksgezondheid. Op 4 maart is het thema: Duurzame innovatieve productie dicht bij huis.

Lees hier over de Farmaceutische strategie van Europa (in het Nederlands).

Ster advertentie
Ster advertentie