Onderzoek
AVROTROS

Lilian Marijnissen: 'Lonen onder druk door arbeidsmigratie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lilian Marijnissen: 'Lonen onder druk door arbeidsmigratie'

Lilian Marijnissen, fractievoorzitter van de SP, weet het zeker: arbeidsmigratie zet de lonen onder druk. "Arbeidsmigratie willen we strakker regulieren. We zien door de grootschalige ongereguleerde arbeidsmigratie dat de druk op de lonen blijft toenemen." Klopt die uitspraak, die Marijnissen deed in WNL op Zondag? Lammert de Bruin checkt het in Feit of Fictie.

Economie gebaat bij arbeidsmigratie

Arbeidsmigranten die ervoor zorgen dat de binnenlandse lonen laag blijven, waar zoek je het antwoord op de vraag of dat klopt? Allereerst kijken we naar een onderzoek van het Centraal Planbureau in samenwerking met het Sociaal Cultureel Planbureau, genaamd 'Verdringing op de Arbeidsmarkt' van 31 oktober 2018. Daarin staat: "De meeste wetenschappelijke literatuur over migratie laat zien dat ook daardoor geen verdringing plaatsvindt. Uit deze studies blijkt dat instroom van migranten zelden negatieve gevolgen heeft voor de werkgelegenheid en lonen van ingezetenen, en dat de effecten soms zelfs positief zijn."

Ook econoom en financieel journalist voor de Financieele Telegraaf Martin Visser meldt dat dit nu niet echt een actueel probleem is. Er is zoveel vraag naar arbeid dat we nu vooral arbeidsmigranten nodig hebben. Dat stelt ook het Centraal Bureau voor de Statistiek dit weekend. Volgens hen hebben we zelfs ieder jaar weer 50 duizend arbeiders nodig.

Oud beleid

Al met al kunnen we stellen dat Marijnissen een punt probeerde te maken dat niet direct met feiten te onderbouwen is. Communicatiestrateeg Kaj Leers vertelt dat de lijn van Marijnissen niet nieuws is. Hij verwijst naar haar vader, waarmee Pim Fortuyn, begin deze eeuw leider van de Lijst Pim Fortuyn, niet in discussie wilde gaan over de arbeidsmarkt. "Hij zag (Jan, red.) Marijnissen als gevaar voor zijn eigen populariteit, want over arbeidsmigratie hadden de SP en LPF praktisch dezelfde standpunten." Oude wijn in nieuwe zakken; het is niet onlogisch. Opiniepeiler Maurice de Hond beweerde onlangs namelijk dat de SP zou stijgen in de peilingen als de partij een strenger migratiestandpunt zou innemen.

Feit of Fictie: arbeidsmigranten houden lonen laag

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie