Onderzoek
AVROTROS

Komt gescheiden afval nu wel of niet op één hoop terecht?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt gescheiden afval nu wel of niet op één hoop terecht?

"Afval scheiden maakt niets uit, omdat het toch op dezelfde hoop terecht komt." Vera Dalm van Milieu Centraal reageerde fel op die stelling op deze zender. "Dat moeten we echt nooit meer tegen elkaar zeggen, want het is echt niet waar." Wie heeft er gelijk? Lammert de Bruin checkt het in Feit of Fictie.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte bekend dat we nog steeds een enorme berg afval weggooien. Het ging vorig jaar om 8,5 miljard kilo. Het goede nieuws is dat dit cijfer niet is toegenomen sinds vorig jaar, én dat we afval beter scheiden. Maar heeft dat wel nut als ons netjes gescheiden afval op één hoop zou worden gegooid?

Gescheiden verwerking

Anthonita van Egmond van afvalverwerker Suez legt uit hoe ze bij hen het gescheiden afval verwerken."Wij Nederlanders scheiden al best wel veel afval. Glas brengen de meeste mensen al jaren netjes naar de glasbak. Oud papier zetten we aan de straat en in steeds meer gemeenten worden ook plastic, blik en drinkpakken apart ingezameld. Dan heb je nog vaak restafval over, en dat gaat gezamenlijk in een zak. En veel mensen brengen groot afval naar de milieustraat van de gemeente."

En wat gebeurt er dan? "Wat gescheiden wordt opgehaald, wordt gescheiden ingezameld en ook écht gescheiden verwerkt. Vervolgens halen we daar zo veel mogelijk grondstoffen uit om er nieuwe producten uit te maken. Kijk bijvoorbeeld naar het plastic afval dat wordt ingezameld; daar maken wij korreltjes van, waar weer nieuw plastic van gemaakt kan worden. Er blijft ook een deel over waar we niks mee kunnen. Dat gaat dan helaas de verbrandingsoven in, maar daar halen we weer energie uit."

'Het inzamelen van plastic is een nieuw proces'

Bij afvalverwerker Suez komt het gescheiden afval dus niet op één hoop terecht. Ook bij andere afvalverwerkers is dat niet het geval, vertelt hoogleraar recycling aan de TU Delft Maarten Bakker. "Er wordt in Nederland prima gescheiden ingezameld en gescheiden aangeboden bij afvalverwerkers."

"Maar het is wel zo dat een deel van wat er wordt ingezameld, feitelijk niet wordt gerecycled." Het klopt volgens Bakker dus deels als mensen zeggen dat hun gescheiden afval samen met de restafval op één hoop terecht komt. "Maar voor het grootste gedeelte geldt dat zeker niet."

Kleine 80 procent gerecycled

Hoe groot is dat gerecyclede deel dan? Dat is moeilijk te zeggen omdat er geen onderzoek is gedaan naar álle soorten afval. Uit onderzoek van het Afvalfonds Verpakking, met cijfers uit 2017, blijkt dat gemiddeld 78 procent van het totale verpakkingsafval gerecycled wordt, vertelt Miranda Boer. "We hebben in Nederland een lange historie met het scheiden van glas en papier, dus je ziet dat we daar ook hoge recycle percentages bij halen."

Maar er is ook afval dat recentelijk gescheiden wordt "Het inzamelen van kunststof, plastic verpakkingen dus, is een relatief nieuw proces in Nederland, dat we nu zo'n 10 jaar doen. Daarvan wordt nu de helft gerecycled." Daar is dus nog ruimte voor verbetering. Maar dat alle gescheiden afval op één hoop terecht komt, klopt niet.

Fof: Echt niet waar dat afval op één grote berg terecht komt

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie