Onderzoek
KRO-NCRV

'Zorgverzekeraars zijn doorgeslagen'

foto: Eigen afbeeldingfoto: Eigen afbeelding
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zorgverzekeraars zijn doorgeslagen'

Zorgverzekeraars zetten zoveel druk op de medicijnhandel om veelgebruikte medicijnen voor de laagste prijs te leveren, dat de zorg verschraalt. Dat zeggen wetenschappers en apothekers tegen Reporter Radio. Uit onderzoek van het programma blijkt dat apothekers wekelijks minstens veertig patiënten moet teleurstellen. Het middel dat ze gebruikten is er niet.

Lage kwaliteit zorg

De apothekers en hoogleraren houden het prijsbeleid van zorgverzekeraars, die de geneesmiddelen moeten vergoeden, daarvoor grotendeels verantwoordelijk.

Frank de Ligt, apotheker van apotheek Holendrecht in Amsterdam

Bart van den Bemt, hoogleraar Goed Geneesmiddelgebruik Radboud Universiteit Nijmegen over het effect van het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars: "de continuïteit voor patiënten is in het geding".

Bart van den Bemt

De problemen bestaan al jaren. Maar de medicijntekorten lopen op en er is geen oplossing in zicht. "Als de zorgverzekeraars en de apothekers er niet samen uitkomen, dan moet de overheid ingrijpen", zegt Xander Koolman, gezondheidseconoom aan de Vrije Universiteit.

Xander Koolman

Probleem voor apothekers

Reporter Radio ondervroeg 120 vrijgevestigde apothekers van de coöperatie NAPCO. Ruim driekwart van de apothekers vindt dat het inkoopbeleid van de zorgverzekeraars voor minstens 50% van invloed is op de medicijntekorten. Het grootste probleem vinden zij dat ze niet de zorg kunnen leveren die ze zouden willen. Het zoeken naar oplossingen kost apothekers gemiddeld een halve baan voor een personeelslid en meer dan 15.000 euro extra aan bijkomende kosten.

Daniëlle van Koetsveld, apotheker van de Schinkelapotheek

Gevolg voor patiënten

Uit de enquête bleek de helft van de apothekers minstens 40 patiënten per week moet teleurstellen. Het grootste probleem voor patiënten is dan ook het vaker moeten wisselen. Daarnaast hebben patiënten minder vertrouwen in hun behandeling. Met alle gevolgen van dien.

Bart van den Bemt, hoogleraar Goed Geneesmiddelgebruik Radboud UMC

Onderzoek

Uiteraard heeft Reporter de zorgverzekeraars van Zilveren Kruis/Achmea, VGZ, CZ en Menzis gevraagd te reageren, zij wilden geen commentaar geven. In 2013 werd er voor de geneesmiddeltekorten een speciale commissie opgericht. Maar de voorgestelde maatregelen van die commissie uit 2017 en de aanbevelingen van twee onderzoeksbureaus over inkoopbeleid, het wisselen van medicijnen en het aanleggen van voorraden uit 2018 en 2019 hebben niks opgelost. Het aantal medicijntekorten loopt op.

Reactie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op vragen van Reporter Radio: Het ministerie schrijft dat de uitkomsten van het Reporter Radio onderzoek en de toename aan gemelde leveringsonderbrekingen die blijken uit de jaarlijkse rapportages van het Meldpunt geneesmiddeltekorten en -defecten, zorgelijk zijn. En: Een steeds strakker ingerichte keten met minder voorraden en een afnemend aantal fabrikanten en productielocaties zorgt ervoor dat ontstane (tijdelijke) problemen minder goed tijdig ondervangen kunnen worden en de kans op tekorten (verder) toeneemt. Daarnaast schrijft het ministerie dat Voor bepaalde producten aan de onderkant van de geneesmiddelenmarkt kan de prijs die in Nederland betaald wordt (mogelijk) wel een rol spelen bij bijvoorbeeld het opvangen en/of oplossen van een tekort. Reactie van Hayke Veldman, Tweede Kamerlid VVD:

Hayke Veldman, Tweede Kamerlid VVD

Video niet beschikbaar

Kijk in dossiers van Reporter Radio met meer uitzendingen en artikelen over geneesmiddeltekorten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie