Onderzoek
AVROTROS

'Het duurt jaren voor Defensie bestelde munitie in huis heeft'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het duurt jaren voor Defensie bestelde munitie in huis heeft'

"We gaan niet naar de Albert Heijn om inkopen te doen", zo zei staatssecretaris van Defensie Barbara Visser in gesprek met Joost Vullings. Het duurt vaak zo'n 2 tot 5 jaar voordat munitie die Defensie bestelt ook daadwerkelijk geleverd wordt, zo schetste ze. Hoe kan dat? Lammert de Bruin checkt het in Feit of Fictie.

De munitievoorraad van Nederland is tijdens de economische crisis niet op orde geweest. Toch is het niet gemakkelijk om die voorraad op korte termijn aan te vullen. "Op het moment dat ik zeg 'bestel nu' - dus ik heb het geld geregeld en de Kamer is akkoord - dan duurt het 2 tot 5 jaar voor ik het geleverd krijg", vertelt Visser.

Bids

De Europese regelgeving schrijft voor dat de inkoop van munitie via een openbare aanbestedingsprocedure moet verlopen. Het ministerie van Defensie zet een verzoek uit, waarna bedrijven daar op kunnen reageren. Zij kunnen dan een zogenoemde bid uitbrengen. "Het is vervolgens aan het ministerie van Defensie om die bids te beoordelen en de beste te kiezen", legt Dick Zandee, Defensiespecialist van Instituut Clingendeal uit.

"Het bedrijf met het beste bid krijgt dan de opdracht. Dat is een proces dat veel tijd vergt. Het uitzetten van zo'n verzoek, een periode die loopt om de bids in te dienen en dan de periode waarin beoordeeld moet worden en een keuze moet worden gemaakt. We zijn dan al maanden en maanden bezig."

Vraag naar kogels

Het is niet gezegd dat de periode van levering daarna in een stroomversnelling raakt. Defensie zal met haar verzoek achter in de wachtrij plaats moeten nemen. "Het hangt af van hoeveel vraag er op de markt is naar munitie."

"Je hebt hele simpele munitie, zoals kogels", zegt Zandee. "Maar ook heb je heel complexe munitie, zoals precisiewapens, die technologisch zeer hoogwaardig zijn samengesteld. Naar de een is minder vraag dan naar de ander. Het product waar minder vraag naar is, zal een langere levertijd hebben. Zeker als er ook andere contracten lopen. Dus dan kan het jaren duren."

Defensie bestelt munitie; pas jaren later in magazijn

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie