Onderzoek
KRO-NCRV

De Pointer pop-up redactie doet onderzoek in Friesland

foto: Pointerfoto: Pointer
  1. Nieuwschevron right
  2. De Pointer pop-up redactie doet onderzoek in Friesland

Journalisten van Pointer (KRO-NCRV) en de Leeuwarder Courant doen vanaf 14 februari een maand lang onderzoek naar kwesties waarvan bewoners in Friesland vinden dat ze moeten worden onderzocht. Dit doen ze vanuit de Pointer pop-up op de Wirdumerdijk 39 in Leeuwarden.

Leeuwarden is de eerste gemeente in Friesland die we dit jaar aandoen met de pop-up redactie. Eerder streek de pop-up redactie van Pointer neer in onder andere Almelo, Heerlen en Vlissingen. Dat heeft meerdere radio- en televisieprogramma’s opgeleverd over onder andere de vergoeding van de mijnbouwschade in Heerlen en de uitbreiding van vakantieparken in Zeeland.

Waar de redactie onderzoek naar gaat doen in Friesland, dat hebben de Friezen voor het zeggen. "We nodigen de bewoners van Friesland/Fryslân uit om koffie te komen drinken in de pop-up redactie. We vertellen graag over wat wij doen en zijn benieuwd naar de kwesties die spelen in de provincie,” zegt coördinator Pim Peterse. “Goede tips leiden tot een radio- en/of televisie-uitzending. Maar je tips kunnen ook leiden tot een online artikel op de website van Pointer.”

Luister Pointer pop-up: Moeten weidevogels wijken voor woningen?

Meet-up

Aan iedere pop-up periode gaat een meet-up vooraf. Tijdens deze bijeenkomst stelt de redactie zich voor en leidt KRO-NCRV-presentator Herman van der Zandt twee paneldiscussies:

Panel 1 Woningbouw; inbreiden of uitbreiden?

Er moeten in Nederland 900.000 huizen gebouwd worden, iedere provincie heeft een opgave om hieraan bij te dragen. Friesland is de minst bebouwde provincie en toch hoeven er maar 17.500 huizen gebouwd worden voor 2030. Waar wordt er gebouwd en voor wie?

Panel 2: Valt de weidevogel nog te redden?

Het gaat nog steeds niet goed met de weidevogels in Friesland. En dat terwijl de provincie wel veel geld investeert om weidevogels zoals onze nationale vogel de Grutto een beter leefgebied te geven. Valt het tij nog te keren?

Marijn Molema, bijzonder hoogleraar Regionale Vitaliteit & Dynamiek verzorgt een keynote lezing over de kloof tussen de regio en Den Haag. Ook is er de ruimte om jouw tip over de bühne te brengen. Dinsdag 13 februari, locatie: dbieb Blokhuispoort, aanvang 20:00 uur (inloop 19:30 uur). Toegang is gratis.

Lees ook het verslag van deze bijeenkomst: Waarom Freek Vonk zich vaker door een scholekster zou moeten laten bijten

Live journalism

Een belangrijk onderdeel van de Pointer pop-up is de onderzoekstafel op de zaterdagochtend. Tijdens deze sessies doen de Pointer journalisten samen met betrokken bewoners en deskundigen onderzoek naar een dossier.

Pointer pop-up

14 februari t/m 9 maart
Wirdumerdijk 39, Leeuwarden
Woensdag t/m zaterdag van 10:00-18:00 uur

Uitzendingen op NPO Radio 1 op zaterdag om 14:30 uur
10 en 24 februari en 9 maart
Pop-up uitzending op 23 maart 14:00 uur

Pointer pop-up

Pointer pop-up (KRO-NCRV) strijkt een maand neer in een gemeente om samen met bewoners en deskundigen onderzoek te doen naar kwesties die spelen in de regio waarvan de bewoners vinden dat deze zouden moeten worden onderzocht. Zie Pointer pop-up.

foto: Pointer

Ster advertentie
Ster advertentie