Onderzoek
HUMANVPRO

'Onacceptabel dat inlichtingendienst journalisten rekruteert'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Onacceptabel dat inlichtingendienst journalisten rekruteert'

Afgelopen week onthulde Joep Dohmen van NRC zijn onderzoek naar de rekrutering van journalisten door de Nederlandse inlichtingendiensten. Hij sprak daarvoor met tientallen redacteuren en correspondenten die over onderwerpen publiceren of in landen werken waar de diensten speciale belangstelling voor hebben. In Argos vertelt hij over zijn onderzoek en pleit hij voor een stevige reactie vanuit de journalistiek. "Ik denk dat we dit als beroepsgroep zelf moeten agenderen."

De journalist als spion Arogs

Principieel onjuist

Ook Olaf Koens, correspondent voor RTL Nieuws in het Midden-Oosten, reageert in de uitzending van Argos. Hij vertelt hoe hij als beginnend freelance journalist werd benaderd door de AIVD. Koens woonde toen in Moskou. Hij was overdonderd en wist eerst niet goed hoe hij moest reageren. Hij zei nee, omdat hij het principieel onjuist vond. "Het kan niet zo zijn dat Nederland zichzelf ziet als een voorvechter van de vrijheid van pers, en ondertussen de inlichtingendiensten toestaat te rekruteren uit een poel van journalisten en correspondenten van over de hele wereld."

Gevleid

Terugblikkend is hij verontwaardigd over de wijze waarop hij door de AIVD werd benaderd. "Het is totaal onacceptabel dat de inlichtingendienst probeert te rekruteren onder journalisten, zeker als dat gebeurt bij jonge, onervaren journalisten." Koens zegt zelf in eerste instantie ook gevleid te zijn door het aanbod, en stelt dat dat ook niet gek is dat juist jonge journalisten, die vaak veel moeite moeten doen om een bestaanszekerheid te creëren en een naam op te bouwen.

"Journalisten moeten de macht controleren en niet de macht influisteren," stelt Koens. "Ze moeten onafhankelijk hun werk kunnen doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In het belang van onszelf

Volgens Dohmen zijn de rekruteringspogingen gevaarlijk voor zowel de journalisten zelf, als voor hun vertrouwensband met het publiek en hun bronnen. "Ik denk dat we dit als beroepsgroep zelf moeten agenderen, en breder dan alleen per incident zeggen dat het toch niet zo moet zijn. En dat er dan weer een uitzending is in Argos en een artikel in NRC, en dat we dan weer met zijn allen zeggen 'het is toch wat'. Nee, laten we dit nou serieus aanpakken, laten we een brede discussie voeren. Er moet bij opleidingen ook meer aandacht voor zijn. Dit allemaal in het belang van onszelf."

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie