Onderzoek
AVROTROS

Komt je baard sterker terug na een scheerbeurt?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt je baard sterker terug na een scheerbeurt?

"Als je je baardhaar afscheert, groeit het sneller terug." Die volkswijsheid hoor je vaak voorbij komen: zo ook in het programma Hij is een Zij. De negentienjarige Kess, in transitie van vrouw naar man, vertelde blij te zijn met elke baardhaar. "Het zijn hele zachte donshaartjes, maar ik ben er wel trots op. Mijn moeder zegt ook: als je hem nu weghaalt, dan groeit hij sneller weer terug."

Voor eens en voor altijd: klopt die uitspraak? Lammert de Bruin controleert het in Feit of Fictie.

Zelfs een leven lang scheren doet niks

Heeft de moeder van Kess gelijk? Groeit het dons op je kin sneller nadat je het verwijdert met een scheermes? Barbier Janus verzorgt baarden en snorren in Rotterdam, en weet er dan ook alles van. "Je haalt het weg en het groeit gewoon terug. Het is genetisch bepaald."

Mensen met hoop op een sterkere baardgroei moet hij teleurstellen. "Het is niet dat als je het wegscheert in één keer de groei veranderd. Ik heb klanten van 65 jaar, die hebben zich hun hele leven lang geschoren en hebben nog steeds alleen een beetje vlas."

Dood materiaal

Tricholoog Emiel Verdonschot is het met hem eens. Hij is een dermatoloog, gespecialiseerd in haarziekten en haarafwijkingen. "Een haar die je afknipt of afscheert is een verandering aan dood materiaal."

En iets dat dood is, kan ook niets meer doen. "Dat dode materiaal geeft geen signalen af aan het haarzakje. Het haarzakje blijft gewoon in hetzelfde tempo de haargroei regelen. Het dode materiaal regelt helemaal niets in de groei van de haar."

Haar sneller laten groeien

Het is dus een fabeltje dat je haar sneller groeit wanneer je het afscheert. Maar wat kan je dan wel doen om je haar langer te laten groeien? "Daar zijn niet al te veel technieken voor, maar in zijn algemeenheid gaat het dan om het toedienen van warmte", vertelt Verdonschot.

Toch lukt het volgens hem maar heel slecht om baardhaar sneller te laten groeien. "Er zijn een paar publicaties die zeggen dat bepaalde stoffen het hoofdhaar sneller doen groeien. Melatonine zou zo'n stof zijn; dat kennen wij als het slaaphormoon. Daardoor groeien haren een beetje sneller, maar dan ook maar een klein beetje."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie