Onderzoek
KRO-NCRV

VVD kritisch op Waterschap Rivierenland: 'Te onzichtbaar bij dijkversterking Lekdijk'

foto: pointerfoto: Pointer
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD kritisch op Waterschap Rivierenland: 'Te onzichtbaar bij dijkversterking Lekdijk'

Problemen met de verzakte huizen langs de Lekdijk waren onvoldoende in beeld bij het bestuur van Waterschap Rivierenland. Dat zeggen Kees Romijn en Annemieke Stallaert, VVD-leden van het Algemeen Bestuur bij Waterschap Rivierenland tegen journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV). Zij hebben felle kritiek op de interne organisatie.

Video niet beschikbaar

Romijn en Stallaert vinden het ‘zorgwekkend’ dat er vooral gewerkt wordt vanuit een papieren controle en niet vanuit controle in het veld. Daardoor duurde het veel te lang voordat de problemen op het dijkversterkingstraject Kinderdijk-Schoonhovenseveer in beeld kwamen bij de top van het waterschap.

Van de vierhonderd huizen tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer heeft bijna de helft schade opgelopen de afgelopen jaren bij de versterking van de Lekdijk. Huizen zijn ernstig verzakt of hebben wateroverlast opgelopen door de werkzaamheden. Bij de afhandeling van de schade is weinig oog geweest voor de bewoners en zij lopen vast in de starre houding van het waterschap. Dit constateerde de commissie Van der Vlist, die de schadeafhandeling heeft onderzocht. Daarom pleiten zij voor een ‘ruimhartige’ compensatie van de schade. Dijkgraaf Co Verdaas van Waterschap Rivierenland zei dit ter harte te nemen. Maar bewoners krijgen vooralsnog geen voorstel waar ze mee akkoord kunnen gaan.

Romijn zegt dat het waterschap een probleem heeft met de zichtbaarheid tijdens de werkzaamheden. Bewoners die hun beklag willen doen over de uitvoering door de aannemer, vinden geen gehoor bij de organisatie, zegt de VVD-fractievoorzitter van het Algemeen Bestuur. Stallaert vindt dat ‘zorgwekkend’. “De aannemer kreeg heel veel vrijheid om problemen zelf op te lossen, maar dan dien je als waterschap wel de vinger aan de pols te houden en dat is niet gebeurd. En het is niet duidelijk waarom dat niet is gebeurd”, stelt Stallaert vast.

Luister Pointer, De Lekkende Lekdijk.

Pointer Radio

Pointer het onderzoeksjournalistieke platform van KRO-NCRV brengt eens in de twee weken op zaterdag om 14:00 uur reportages over onderwerpen die nieuwe feiten en nieuwe inzichten opleveren.

Voor meer informatie over dit onderzoek of andere onderzoeken van Pointer ga je naar pointer.kro-ncrv.nl. Kijk iedere donderdag om 20:25 uur naar Pointer op tv op NPO 2 of luister zaterdag om 14:00 uur naar NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie