Onderzoek
NTR

Onderzoek naar de Belastingdienst is winnaar van De Tegel 2019

foto: De Tegelfoto: De Tegel
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek naar de Belastingdienst is winnaar van De Tegel 2019

In Kunststof zijn de winnaars van De Tegel 2019, de Nederlandse prijs voor de journalistiek, in de categorie Onderzoek en Achtergrond uitgereikt.

Winnaar categorie Onderzoek

Video niet beschikbaar

Onderzoek

Pieter Klein (RTL Nieuws) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) kregen voor hun zeer indrukwekkende onderzoek naar de Belastingdienst De Tegel in de categorie Onderzoek.

Hille van der Kaa, juryvoorzitter De Tegel 2019, uit het juryrapport: "We spreken hier over het onderzoek van het jaar. Het is ongekend qua aanpak en impact. Een onderzoek dat is gestart, maar door haar grote impact waarschijnlijk nooit meer stopt. Het maakt op een zeer indrukwekkende wijze de vertaalslag van abstracte informatie naar menselijke verhalen.

Quote

Het legt de manier van werken van de overheid bloot zoals ik het nog nooit heb gezien

Juryrapport

Het onderzoek is belangrijk voor alle inwoners van ons land. Ontluisterend. Dit onderzoek is uitgevoerd met een onroerende vasthoudendheid van een kaliber zoals maar weinig journalistieke producties dit halen."

"We zijn blij dat we gewonnen hebben, er waren hele mooie nominaties dus we hadden het niet verwacht. Het was heel hard werken en het onderwerp staat goed op de kaart", aldus Jan Kleinnijenhuis.

Winnaar categorie Achtergrond

Video niet beschikbaar

Achtergrond

Clara van der Wiel en Hugo Logtenberg kregen De Tegel in de categorie Achtergrond voor hun beklemmende verhaal over een angstcultuur op de universiteit: "Bij hoogleraar B. moesten de vrouwen hakken dragen."

Hille van der Kaa, juryvoorzitter De Tegel 2019, uit het juryrapport: "Dit is een beklemmend verhaal dat zeer gedetailleerd een patroon weergeeft. Dit verhaal laat zien welke schade een angstcultuur kan aanrichten. Het maakte een verborgen wereld inzichtelijk.

Het laat zien waar #metoo voor staat. Het geeft duiding aan een ongrijpbare stroming. Het getuigt van een zeer sterke journalistieke vasthoudende attitude. Het verhaal bracht echt wat teweeg, ook ver buiten de Amsterdamse Universiteitsmuren."

"We zijn ontzettend blij!", aldus Hugo Logtenberg. "Het heeft ons een half jaar gekost om het verhaal te maken en vertrouwen te kweken. We waren een heel fijn team samen", reageert Clara van der Wiel.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie