Onderzoek
AVROTROS

'Frans Timmermans verdient jaarlijks meer dan een Bulgaarse chauffeur in 100 jaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Frans Timmermans verdient jaarlijks meer dan een Bulgaarse chauffeur in 100 jaar'

SP-lijsttrekker Arnout Hoekstra deed een opvallende uitspraak in het EU-lijsttrekkersdebat. "Een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur moet 100 jaar werken om 1 jaar van uw jaarsalaris te verdienen", zo viel hij eurocommissaris Frans Timmermans aan op zijn salaris. Maar hoe zit het daar precies mee? Lammert de Bruin checkt het in Feit of Fictie.

Video niet beschikbaar

360 duizend euro

Om erachter te komen of die uitspraak klopt, moeten we eerst weten wat Timmermans verdient. Dat weet Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. "De eurocommissaris Frans Timmermans verdient 360 duizend euro per jaar. Dat is exclusief zijn toeslagen: dit is zijn basisinkomen."

Het overgrote deel van de vrachtwagens, ook in Nederland, komt uit Bulgarije. "Als ze een grote mond hebben, dan kunnen ze wegwezen", vertelt Loek Koenders, zelf chauffeur en onderhandelaar van het CNV. "Als ze ziek zijn, krijgen ze ook niks en de pensioenopbouw is 0,0." Dat zij minder verdienen dan Timmermans is geen verassing, maar hoeveel krijgen zij precies? Daarvoor moeten we weer naar Van Mulligen: "Gemeten in euro's is het minimumloon in Bulgarije 286,33 euro per maand. Per jaar is dat 3436 euro."

104 keer

In 100 jaar verdient een Bulgaarse chauffeur 340 duizend euro. Dat is dus zelfs 104 keer minder dan de 360 duizend van eurocommissaris Timmermans.

Maar: volgens Loek Koenders zijn we er daarmee nog niet. "Hij krijgt daar, geloof ik, nog 8 duizend euro aan toeslagen bij. Ik denk dat meneer Hoekstra zich dus nog aan de voorzichtige kant heeft gehouden. Ik durf wel te zeggen dat Bulgaren 200 jaar moeten werken voor zijn salaris."

Feit of Fictie: Hoeveel verdient Frans Timmermans?

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie