Onderzoek
NOSNTR

Aantal mensen met ernstige allergieën zal volgens allergologen toenemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal mensen met ernstige allergieën zal volgens allergologen toenemen

Heel veel mensen hebben op dit moment last van hooikoorts. Door een ideale combinatie van een voorjaar waarin de natuur flink kon opbloeien en de droogte waardoor de pollen goed loskomen, is er een pollenpiek. Allergologen kwamen dit weekend samen op een congres en waarschuwden dat er alleen maar meer mensen met ernstige allergieën, zoals hooikoorts, bijkomen. Kinderarts gespecialiseerd in allergieën in het Deventer ziekenhuis, Monique Gorissen vertelde hierover bij Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Kinderarts Gorissen merkt dat er sprake is van een pollenexplosie. "Als kinderarts ben ik heel blij dat de piek na de examens valt. Je merkt onder kinderen dat ze te maken krijgen met extreme vermoeidheid. De klachten kunnen al optreden bij kinderen vanaf tweeëneenhalf. De vermoeidheid gaat gepaard met een slechte nachtrust", legt Gorissen uit.

'Met name in de landbouw moet het anders'

Experts door heel Europa zien een flinke toename in het aantal allergieën. Op dit moment zijn er veel pollen in de lucht door het goede voorjaar en de droogte. "Om iets tegen de hooikoorts-klachten te doen, moeten we onze publieke ruimte anders inrichten. We moeten diverser planten. Dit betekent dat we in een bos of park niet allemaal dezelfde bomen moeten planten, maar veel verschillende. Met name in de landbouw moet het anders. Momenteel wordt er voornamelijk Engels raaigras gezaaid omdat het goedkoop is. Idealiter gezien zouden er verschillende zaden gezaaid moeten worden. Het gaat om enorme gebieden, als we verschillende grassoorten zouden zaaien, zou het mijn patiënten erg helpen", zegt de kinderarts.

"Verschillende vegetatie zorgt ervoor dat het immuunsysteem minder afgaat. Het gaat er niet om dat één bepaalde boom of grassoort weggehaald wordt. Een allergie activeert als er van iets een te grote prikkel is. Het gaat dus om de diversiteit van allergenen/pollen in de lucht. Het is belangrijk dat niet één soort de overhand heeft", vertelt Gorissen. Boeren zijn volgens Gorissen te motiveren voor het zaaien van verschillende grassoorten. "Urgenda heeft een proef gedaan waarbij ze een vergoeding gaven voor duurder, gemixt gras. De boeren gingen hierin mee, omdat ze zagen dat de kwaliteit van het gras ook beter werd. Uiteindelijk is de overheid verantwoordelijk voor het inrichten van de grasvelden en onze bossen. Ik heb hier een brief over gestuurd. In Duitsland wordt hier echt beleid op gemaakt. In Nederland moet dat ook gaan gebeuren", aldus Kinderarts gespecialiseerd in allergieën in het Deventer ziekenhuis, Monique Gorissen.

hooikoorts

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie