Onderzoek
AVROTROS

Mbo'ers opleiden voordelig voor de maatschappij: 'Gemeenschappelijke verantwoordelijkheid dat opleidingen worden afgemaakt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mbo'ers opleiden voordelig voor de maatschappij: 'Gemeenschappelijke verantwoordelijkheid dat opleidingen worden afgemaakt'

Er is vaak een hoop discussie over hoeveel geld studenten kosten, maar nu weten we ook eindelijk wat ze de maatschappij financieel gezien opleveren. En dat is niet mis. Uit nieuw onderzoek van het economisch adviesbureau LPBL blijkt namelijk dat een mbo-student mét diploma, de maatschappij gemiddeld drie keer zoveel oplevert als de kosten van zijn of haar opleiding. De onderzoekers vertellen erover in Blok&Toine.

Merei Lubbe en Greetje Bogers over het opleiden van mbo'ers

Onderzoekers Merei Lubbe en en Veroni Larsen onderzochten, in opdracht van beroepsopleider Curio, de kosten en baten van het behalen van een mbo-diploma en kwamen erachter dat het halen van een mbo-diploma voordelig is voor de student én de maatschappij.

Drie opbrengsten

"Uit het onderzoek blijkt dat er drie opbrengsten zijn in het behalen van je diploma. Allereerst de productiewaarde: opgeleide mbo’ers gaan aan het werk in beroepen waar vaak een tekort aan is. Daarnaast wordt voor hen maatschappelijk uitval voorkomen en tot slot biedt het ook zingeving en een verhoogde kwaliteit van leven", vertelt Lubbe.

Iemand die dat al wist is Greetje Bogers, mbo-docent bij Curio. "Het is leuk om in het onderzoek terug te lezen wat wij al dagelijks bevestigd zien. Veel studenten uit kwetsbare gezinnen krijgen nieuwe kansen, of hun zaken weer op orde door een opleiding af te ronden. We merken ook dat het deelnemen aan een opleiding niet alleen doorstroommogelijkheden naar een baan bieden, maar dat het daarnaast de rest van hun leven zijn vruchten afwerpt."

'Blijf investeren in mbo'

En dat is weer voordelig voor de maatschappij, bevestigt Lubbe. "Jongeren die een opleiding afronden hebben een kleinere kans om niet mee te komen met de maatschappij. Daarmee worden voor de gehele maatschappij dus kosten van uitkeringen, jeugdzorg, en eventueel optreden van politie en justitie voorkomen. Daarnaast is het ook beter voor de economie omdat er meer vacatures kunnen worden opgevuld."

Juist om die reden is het dus zo belangrijk om goed te blijven investeren in mbo-opleidingen, vinden Lubbe en Bogers beide. "Dit onderzoek benadrukt opnieuw dat iedereen zich er voor in moet zetten dat jongeren hun opleiding afronden", zegt Lubbe. "Die verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij het onderwijs zelf, maar ook bij de gemeente en het rijk."

Mbo'ers opleiden is voordelig voor de maatschappij

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie