Onderzoek
NOSNTR

Kunnen wetenschappers binnenkort een nieuwe uitbraak van infectieziektes voorspellen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen wetenschappers binnenkort een nieuwe uitbraak van infectieziektes voorspellen?

Twintig wetenschappelijke instituten in twaalf Europese landen gaan samenwerken om een systeem te ontwikkelen dat de uitbraak van infectieziekten eerder moet opmerken. Ze krijgen 15 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie. Het project staat onder leiding van Marion Koopmans van het Erasmus MC.

"In het systeem koppelen we allerlei bronnen van gegevens én proberen we social media te gebruiken," zegt Koopmans in Nieuws en Co. "We hopen door die combinatie eerder nieuwe uitbraken op te merken."

Het systeem moet verschillende wetenschappelijke onderzoeksmethoden combineren. Van laboratoriumonderzoek, tot veldstudies en big data over infectieziekten. "Maar we gaan ook vragen of mensen kunnen doorgeven wanneer zij bijvoorbeeld overlast van muggen hebben, of een tijgermug spotten."

Vijf scenario’s

Het opsporingssysteem zal werken met vijf vooraf bepaalde scenario’s. "Denk dan bijvoorbeeld aan een ziekte die door muggen wordt overgedragen, en een scenario voor een totaal nieuwe ziekteverwekker."

De komende vijf jaar gaat het team zich bezighouden met de ontwikkeling van het systeem. Het doel is om het systeem daarna in te kunnen zetten om nieuwe infectieziekten eerder op te sporen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie