Onderzoek
KRO-NCRV

7.000 vluchtelingen wachten in voorportaal asielprocedure

foto: Pointerfoto: Pointer
  1. Nieuwschevron right
  2. 7.000 vluchtelingen wachten in voorportaal asielprocedure

Voor duizenden vluchtelingen die in Nederland verblijven, is de asielprocedure nog niet begonnen. De immigratie- en naturalisatiedienst (IND) weet zelfs niet wie het allemaal zijn. Dat blijkt uit onderzoek van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV).

Overzicht kwijt

Uit cijfers van de vreemdelingenpolitie (AVIM) blijkt dat de identiteit van 1.910 asielzoekers niet vastgesteld. Normaal gesproken identificeert de politie direct bij binnenkomst in Nederland wie de asielzoeker is. Door achterstanden lukt dat niet. Vluchtelingen kunnen hun asielaanvraag pas indienen nadat ze gecontroleerd zijn door de politie.

De problemen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar alle vluchtelingen die Nederland binnenkomen zich moeten melden, kwamen afgelopen zomer tot een dieptepunt toen er 1.000 mensen buiten sliepen.

Die asielzoekers zijn in het laatste weekend van augustus met spoed naar verschillende noodopvanglocaties in Nederland gebracht. Door de snelheid van de operatie raakte het COA (Centraal Orgaan Asielopvang), verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, het overzicht kwijt en werd niet geregistreerd waar de asielzoekers naartoe gingen.

Bang om vergeten te worden

Tegen Pointer zeggen asielzoekers dat ze bang zijn om vergeten te worden, omdat ze soms maanden geen informatie krijgen over hun procedure. Niet alleen de politie, maar ook de IND kampt met grote achterstanden. In totaal zijn ruim 5.000 asielzoekers nog niet in behandeling genomen, terwijl ze al wel in Nederland verblijven.

Deze zomer was het al de bedoeling om de achterstanden binnen 6 weken in te lopen, maar de politie kan het niet bolwerken, zeggen ze. Er wordt extra personeel ingezet, maar de instroom is nog steeds hoger dan ze aankunnen. Daardoor zullen de achterstanden bij zowel de politie als de IND verder oplopen dit jaar.

Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid erkent: "Asielzoekers moeten nu veel te lang wachten. Het gaat op dit moment gewoon niet goed. De IND kan maar 22.000 dossiers per jaar aan, terwijl er 35.000 asielzoekers binnenkomen."

Luister zondag naar Pointer: De wachtkamer van Nederland zondag 30 oktober om 19:00 uur

Lees ook: De wachtkamer van Nederland: asielzoeker bang vergeten te worden (Pointer)

Pointer Radio

Pointer het onderzoeksjournalistieke platform van KRO-NCRV brengt eens in de twee weken op zaterdag om 14:00 uur reportages over onderwerpen die nieuwe feiten en nieuwe inzichten opleveren.

Voor meer informatie over dit onderzoek of andere onderzoeken van Pointer ga je naar pointer.kro-ncrv.nl. Kijk iedere zondag om 22:10 uur naar Pointer op tv op NPO 2 of luister zaterdag om 14:00 uur naar NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie