Onderzoek
KRO-NCRV

Hulp bij vechtscheidingen heeft weinig effect

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hulp bij vechtscheidingen heeft weinig effect

Hulptrajecten die worden ingezet bij complexe scheidingen hebben nauwelijks effect. Dat blijkt uit onderzoek van Reporter Radio. De hulpverlening die ervoor moet zorgen dat de ruzies tussen ouders minder worden, levert in de praktijk juist veel frustraties op.

Bij ouders die in een complexe scheiding zitten worden hulptrajecten ingezet. Deze interventies worden betaald door gemeenten en moeten ervoor zorgen dat de schadelijke gevolgen van dit soort scheidingen afneemt. Zo moet bijvoorbeeld de communicatie weer op gang komen en ervoor gezorgd worden dat de omgangsregeling beter wordt nageleefd.

Geen effect

Maar in de praktijk wordt onvoldoende duidelijk of deze hulp ook echt effectief is. "Het heeft geen effect en geen oplossing gebracht", vertelt David. Hij kwam in een complexe scheiding terecht en doorliep meerdere hulptrajecten. En ook Ferri, vader van twee, heeft weinig gehad aan de hulp: "Het resultaat was bedroevend, het gaf geen enkele verbetering."

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) verzamelt kennis over de hulp. In de databank 'Effectieve Jeugdinterventies' wordt bijgehouden welke trajecten bewezen effectief zijn. Uit die databank blijkt dat maar een paar trajecten als 'goed onderbouwd' worden aangemerkt. Naar ruim de helft van de interventies die staan beschreven is nog geen effectiviteitsonderzoek gedaan.

Het NJI adviseert gemeenten over de inkoop van hulptrajecten. Toch wordt nog vaak hulp ingekocht die niet bewezen effectief is. Anita Kraak van het NJI wijst echter op praktijkervaring: "We gaan niet alleen maar uit van kennis uit wetenschappelijk onderzoek. Dat moeten we wel gebruiken, maar er zijn gezinnen die nu in de knel zitten. Daarom moeten we ook kijken naar andere kennis, bijvoorbeeld die van ervaringsdeskundigen."

Rondgepompt in de keten

"Wat je ziet is dat ouders worden rondgepompt in de keten, zoals wij dat noemen", merkt Floor van Essen een volgend probleem op. Van Essen is als psycholoog en deskundige betrokken bij organisaties die hulp bieden. Ouders en gezinnen krijgen te maken met veel verschillende organisaties, waar ze steeds opnieuw hun verhaal moeten doen. Van Essen: "Daardoor neemt het vertrouwen in professionals af."

Quote

Er is niemand die sturing geeft of het overzicht houdt

Vader David

"Ik verbaas me over het aantal interventies dat we hebben gehad. Er is niemand die sturing geeft of het overzicht houdt", zegt vader David. "Het is voor ouders moeilijk om door de bomen het bos te zien", vult Kraak (NJI) aan. "Gezinnen gaan van de ene hulpverlener naar de andere. Er zou aandacht moeten zijn voor het volledige proces van de scheiding en hulpverleners zouden zich sneller moeten afvragen of een interventie wel werkt."

Gemeenschapsgeld

Ron Scholte, hoogleraar Effectiviteit en Professionalisering van de Jeugdzorg aan de Radboud Universiteit vindt dat gemeenten daar beter op moeten letten. "Ik denk dat we kritischer moeten zijn op de markt van interventies die er nu is. Het is toch gemeenschapsgeld. Gemeenten zouden alleen gebruik moeten maken van onderbouwde maatschappelijke interventies."

Zondag om 19.00 uur op NPO Radio 1 zendt Reporter Radio een uitgebreide reportage uit over hulp bij vechtscheidingen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie