Onderzoek
NOS

Nieuw onderzoek RIVM: vaccins beschermen bij overdracht alfavariant coronavirus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw onderzoek RIVM: vaccins beschermen bij overdracht alfavariant coronavirus

De coronavaccins zijn zeer effectief bij het verminderen van de overdracht van het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het RIVM dat vandaag gepubliceerd wordt. Het was al bekend dat volledige vaccinatie goed beschermt tegen het oplopen van SARS-CoV-2 en tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en sterfte.

Video niet beschikbaar

Belangrijke kanttekening is wel dat in de onderzoeksperiode de alfavariant van het coronavirus dominant was in Nederland. Maar naar verwachting zijn de bevindingen van de onderzoekers tot op zekere hoogte ook van toepassing op de veel besmettelijkere deltavariant.

Veel kleinere kans

De onderzoekers van het RIVM hebben bekeken hoe vaak een volledig gevaccineerd persoon binnen het eigen huishouden andere personen besmet. Dat hebben ze vergeleken met hoe vaak ongevaccineerde personen anderen binnen hun eigen huishouden besmetten.

Volledig gevaccineerden die zelf - ondanks een veel kleinere kans om het virus op te lopen - toch besmet raakten met het virus infecteerden 11 procent van hun huisgenoten. Ongevaccineerde personen die zelf besmet waren met SARS-CoV-2 droegen het aan 31 procent van hun huisgenoten over.

Besmetting binnen huishouden

Gecorrigeerd voor leeftijd, vaccinatiestatus van de huisgenoten én voor de maand van het jaar, concluderen de wetenschappers dat de kans om binnen een huishouden besmet te worden door een volledig gevaccineerd persoon 71 procent kleiner is dan door een ongevaccineerd persoon. Binnen een huishouden is de blootstelling hoog vergeleken met veel andere situaties.

Het onderzoek liep van februari tot en met mei van dit jaar en gaat daarom over de alfavariant die toen dominant was. De dataset bevatte ruim 113.000 besmettelijke personen en ruim een kwart miljoen gedocumenteerde contacten met huisgenoten. Van de groep besmettelijke mensen waren er 622 volledig gevaccineerd en ruim tweeduizend gedeeltelijk gevaccineerd.

Gevaccineerde huisgenoten van besmette personen liepen een 75 procent kleinere kans om geïnfecteerd te raken dan ongevaccineerde huisgenoten.

Na gedeeltelijke vaccinatie van een besmet persoon draagt die het virus nog over aan 29 procent van zijn huisgenoten. Eén prik van het vaccin waarvan er twee nodig zijn helpt dus nauwelijks tegen overdracht van het virus.

'Vaccineren doe je dus echt niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen,' aldus Brechje de Gier, hoofdonderzoeker bij het RIVM. In RadiOlympia vertelt ze meer over het onderzoek.

Vaccins effectief bij tegengaan overdracht alfavariant coronavirus

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie