Onderzoek
KRO-NCRV

Pointer pop-up doet onderzoek in Zeeland

foto: Pointerfoto: Pointer
  1. Nieuwschevron right
  2. Pointer pop-up doet onderzoek in Zeeland

Onderzoeksjournalisten van Pointer, het journalistieke onderzoeksplatform van de KRO-NCRV, doen samen met PZC een maand lang onderzoek in Zeeland. Dat doen ze vanuit een pop-up redactie in een leegstaand winkelpand aan de Walstraat 64 in het centrum van Vlissingen. Daar kan iedereen tussen 6 en 30 september langskomen om misstanden aan te kaarten en tips te geven over kwesties waar ze tegenaan lopen.

Er spelen veel kwesties in Zeeland: de toenemende druk van het toerisme, de verschraling van de zorg en het verdwijnen van publieke voorzieningen. "We zijn vooral benieuwd naar de problemen waar de Zeeuwen mee komen", zegt coördinator Pim Peterse. "We hebben bij de vorige pop-up redacties veel bezoek gekregen van bezorgde bewoners, die uiteenlopende onderwerpen aandroegen, waar wij vervolgens radio en televisie van maakten. Elke regio heeft zo haar eigen problemen, maar er zijn ook overeenkomsten."

Pointer werkt in Zeeland samen met journalisten van de PZC. "Het is een absolute meerwaarde om met regionale journalisten samen te werken, zij weten wat er speelt en kunnen ons in contact brengen met sleutelfiguren", zegt Peterse. "Bovendien is het leuk om met diverse journalisten samen te werken."

Krimpregio waar problemen zich opstapelen

Vlissingen is de vijfde stad waar Pointer neerstrijkt met een pop-up redactie. Eerder waren er pop-up redacties in Almelo, Heerlen, Ede en Emmen. Maar de journalisten zijn niet alleen in Vlissingen te vinden. "We maken ook een uitstap naar bijvoorbeeld Terneuzen, want Zeeuws-Vlaanderen kent weer hele andere problemen dan de rest van Zeeland", zegt Peterse. "In het rapport Elke Regio telt wordt Zeeuws-Vlaanderen genoemd als krimpregio waar de problemen zich opstapelen."

Vloek of zegen?

Op woensdag 6 september start de pop-up redactie met een meet-up. Presentator Niels Heithuis leidt een debat over de hinder die het toerisme met zich meebrengt in Zeeland en tegelijk is het een van de economische kurken waarop de provincie drijft. Kortom: is het een vloek of een zegen?

Op zaterdagochtenden organiseert Pointer onderzoekstafels waar bewoners en deskundigen samen met de journalisten een thema uitwerken. Tijdens deze sessies gaan de journalisten en gasten dieper in op een onderzoeksvraag. Zo onderzocht Pointer eerder de mijnbouwschade in Heerlen en de gezondheidskloof in de Veenkoloniën in Emmen. In Zeeland richt Pointer zich op een aantal zaken die spelen in Zeeland, zoals de overlast van het toerisme. Ook kijken de journalisten hoe het ervoor staat met de 650 miljoen euro die ter compensatie van het marine terrein beschikbaar is gesteld.

Pointer pop-up redactie, vanaf 6 september t/m 30 september in de Walstraat 64 in Vlissingen, woensdag t/m zaterdag van 10:00 uur tot 18:00 uur.

Pointer Regio (voorheen) ReportersNL is een wekelijkse rubriek op NPO Radio 1 van Pointer Radio waarin we regionale onderzoeksjournalistiek een landelijk platform bieden en samenwerken met onze mediapartners: Dagblad van het Noorden, De Limburger, Omroep Gelderland, Tubantia, de Leeuwarder Courant en Vers Beton. Pointer Regio wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Ster advertentie
Ster advertentie