Onderzoek
HUMANVPRO

Jet Bussemaker (RVS): Investering vrijwilligerswerk noodzakelijk voor opvang zorgtekorten

foto: Remko de Waal
  1. Nieuwschevron right
  2. Jet Bussemaker (RVS): Investering vrijwilligerswerk noodzakelijk voor opvang zorgtekorten

Mantelzorgers en vrijwilligers moeten serieuzer genomen worden en beter worden gefaciliteerd, want we hebben ze hard nodig, stelt Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en hoogleraar aan de Universiteit van Leiden. Door vergrijzing en personeelstekorten in zorg en welzijn wordt onze afhankelijkheid van die informele zorg steeds groter. Maar ook los van die maatschappelijke ontwikkeling is dit belangrijk: we zouden meer moeten zorgen voor elkaar, luidt haar mening.

Tijdens het radioprogramma Argos ging Bussemaker zaterdag in de studio in op de vraag of informele zorg wel genoeg op waarde wordt geschat. Ze plaatste dit in de huidige context van personeelstekorten in de zorg. De zorg kan niet aan alle hulpvragen voldoen: "We hebben in Nederland 5,5 miljoen vrijwilligers en mantelzorgers die een heel groot deel van de samenleving en de zorg draaiend houden."

Volgens Bussemaker moeten we veel meer investeren in vrijwilligers, aangezien daar een enorm potentieel zit. We moeten meer voor elkaar zorgen, los van of dit nodig is vanwege personeelstekorten. Vrijwilligers zouden we veel meer moeten waarderen: "We moeten ze niet als klapstoeltjes gebruiken als we ze nodig hebben, en weer wegsturen wanneer het niet meer hoeft."

We zijn steeds meer zorg gaan definiëren als 'zorg', wat door een zorgprofessional uitgevoerd moet worden. We moeten anders kijken naar wat ‘zorg’ inhoudt en wat ervoor nodig is om dat zo goed mogelijk te kunnen leveren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie