Onderzoek
AVROTROS

'Amsterdam wijkt het meest af van het landelijk gemiddelde'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Amsterdam wijkt het meest af van het landelijk gemiddelde'

Noord-Holland werd in de verkiezingsuitzending van de NOS overgeslagen als exitpoll, omdat Amsterdam in de provincie een te grote invloed heeft. Verkiezingsgeograaf Josse de Voogd was te gast en vertelde waarom: "Amsterdam is toch de minst gemiddelde gemeente van Nederland". Is dat inderdaad zo?

De Voogd gaf daar verder geen toelichting bij, maar geeft die wel aan ons. "Amsterdam wijkt in ons land het meest af in allemaal verschillende dingen." Volgens De Voogd slaat Amsterdam linksaf, als de rest van het land naar rechts gaat.

"Ook de grootte van de stad wijkt enorm af", zegt De Voogd. Datzelfde geldt voor de samenstelling van de inwoners. "Er wonen veel mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, en de autochtone bevolking is erg hoogopgeleid. De grote middenklasse waardoor Nederland zich kenmerkt is ondervertegenwoordigd in de stad."

Onderzoek

Onderzoeksbureau Louter voert sinds 2002 studies uit op dit gebied. Een aantal jaar geleden deden zij onderzoek naar 106 'indicatoren'. "Dan moet je denken aan economie, welvaart, arbeidsmarkt, demografie, woningmarkt, onderwijs en ook politieke voorkeur", vertelt onderzoeker Peter Louter.

De gemeenten kregen daar een score voor en de onderzoekers bekeken hoe die afweken van het Nederlands gemiddelde.

De afwijking van Amsterdam

Er was een duidelijke uitkomst, vertelt Louter. "De gemeente die het sterkst afwijkt van het Nederlands gemiddelde is Amsterdam. Op de tweede plaats komt Utrecht en dan Groningen, maar bijvoorbeeld ook Urk en Bloemendaal." De onderzoekers kwamen natuurlijk ook uit bij de meest gemiddelde gemeenten in ons land: Dongen, Wijchen, Brummen en Epe.

Het is dus een feit: Amsterdam is de minst gemiddelde gemeente van Nederland. Op veel verschillende gebieden is de stad geen goede afspiegeling van ons land.

Feit of Fictie: Amsterdam wijkt af in Nederland

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie