Kunnen slimme apps helpen bij een betere nachtrust?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen slimme apps helpen bij een betere nachtrust?

De zomervakantie is voor de eerste regio alweer voorbij en de onrust van school en werk keert terug. Ging je in de vakantie vaak laat naar bed en stap je nu weer een ander ritme in? Dan kan dat weleens leiden tot slaapproblemen. En als we de slaap niet kunnen vatten, verzinnen we allerlei manieren om toch in slaap te komen. Zo zijn er tegenwoordig allerlei apps die zouden helpen om je nachtrust te verbeteren.

"Hoeveel nachtrust we gemiddeld nodig hebben om optimaal te presteren, is per persoon afhankelijk", zegt Winni Hofman, slaapexpert van Somnio en de UVA. "Het is gemiddeld zo'n zeven à acht uur. Hoe voel je je overdag? Dat is het criterium om erachter te komen of de hoeveelheid die je slaapt voor jou voldoende is."

Tijd om op te staan

Er zijn verschillende apps op de markt die beweren te helpen om onze nachtrust te verbeteren. Zo is er een app die met behulp van je microfoon je slaapritme analyseert en op basis daarvan het beste moment uitkiest om je wakker te maken. Maar hoe groot is de kans dat we hierdoor daadwerkelijk op een goed moment wakker worden?

Hofman: "Het hangt af van wat die app precies meet. Er zijn apps die je hartslag bijvoorbeeld meten. Daar kan je goed mee kijken in welk deel van je cyclus je bent. Het is bijvoorbeeld niet handig om in de diepe slaap wakker te worden."

Of de apps je ook daadwerkelijk op het juiste tijdstip en dus in je lichte slaap wakker kunnen maken, lijkt niet heel reëel. "Wat die apps wel doen, is je bewust maken van je slaapritme en of je op een regelmatige tijd opstaat en naar bed gaat doordat ze jouw slaapritme laten zien."

Slaapritme

Het is volgens Hofman van groot belang voor onze slaap dat we elke dag gelijk lopen met het ritme van die 24 uur. "Het is belangrijk dat je iedere dag rond dezelfde tijd wakker wordt. Als je gaat schuiven, wordt opstaan steeds moeilijker."

Ook daglicht is van groot belang voor een goede kwaliteit van slaap en om de dag vol energie te beginnen. "Doe zodra je wakker bent, gelijk de gordijnen open en laat het daglicht binnen. Dat is een goede manier om rustig wakker te worden."

Apps voor ontspanning

Naast de apps die je slaapritme aangeven, zijn er ook allerlei apps die beweren je met behulp van rustige achtergrondmuziek, mindfulness of audioverhalen in slaap te kunnen laten vallen.

"Het is voor slaap vooral belangrijk dat je ontspannen bent", zegt Hofman. "Slaap komt pas als je ontspannen genoeg bent. Wat voor trucs je gebruikt om te ontspannen, dat ligt aan de persoon. Als je maar ontspannen bent."

Stoppen met piekeren kun je leren

Als laatste tip geeft Hofman om er vooral voor te zorgen dat je voor het slapen niet gaat piekeren of je zorgen maakt over wat er die dag is voorgevallen of over problemen van morgen.

Stoppen met piekeren kun je volgens Hofman leren met verschillende technieken. "Er is een techniek waarbij je leert om stop te zeggen zodra er een gedachte opkomt. Direct daarna moet je een ontspanningsoefening doen, zodat je die gedachte niet meer laat opkomen."

Als je aan een goede nachtrust wilt werken, zijn er veel dingen die je kunt doen. "Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je goed geslapen hebt, je veel beter tegen je problemen aan kunt kijken en daar iets tegen doen."

Kunnen slimme apps ons helpen bij een betere nachtrust?

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie