Nederland koploper met geweld richting zorgverleners

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland koploper met geweld richting zorgverleners

Er is in Europa geen land waar zoveel agressie is tegen het zorgpersoneel als in Nederland. Dat stemt zorgelijk, vindt ook Caroline Koetsenruijter. Zij is expert op het gebied van agressiebeheersing en schreef het boek Jij moet je bek houden.

Video niet beschikbaar

Aan het begin van de crisis stonden we nog massaal te applaudisseren voor het zorgpersoneel, maar op dat moment was de situatie al kritiek te noemen. Nog voor de coronacrisis had 44 procent van de zorgmedewerkers al eens te maken gehad met geweld. "Per jaar gaat het 1,6 miljoen keer per jaar mis wat betreft agressie en geweld richting professionals, waar de zorg op nummer één staat. En dat is een zorgwekkende uitkomst," zei expert agressiebeheersing Caroline Koetsenruijter in Nieuwsweekend.

Koetsenruijter: "Wat we nu zien, door de crisis die natuurlijk alarmerende omstandigheden voor iedereen over de hele linie met zich meebrengen zijn inderdaad die tenen langer, die lontjes korter en reageren we ons af op de vitale sector die we nu het hardst nodig hebben."

1 op de 4 zorgverleners

Een kwart van alle zorgprofessionals zegt dat het fysieke agressie wordt. In het gezicht spugen, aan haren trekken, slaan en bijten komt vaker voor dan dat we denken. "Er is een ziekenhuis in Noord-Holland waarop één dag álle dertig vrijwillige coronacoaches zijn opgestapt. En in een ander ziekenhuis bij mij in de buurt is het zo uit de hand gelopen dat een familielid van een patiënt zo ontevreden was dat deze persoon vier verpleegkundigen heeft besmet door te spugen op de verpleegkundigen. Gelukkig wordt deze persoon wel strafrechtelijk vervolgd nu," zegt Koetsenruijter.

'Daar komt gedoe van'

Waarom het geweld in Nederland zo hoog ligt, ligt volgens Koetsenruijter voornamelijk aan dat wij als land niet zo goed zijn in ingrijpen. Dat bewustzijn is er onvoldoende en de politie wordt er niet vaak genoeg bijgehaald. Koetsenruijter: "Werkgevers grijpen niet in en zeggen 'doe maar niet, daar komt gedoe van' tegen het zorgpersoneel als zij de politie erbij willen betrekken." Zij vindt dat de werkgever beter moet ingrijpen op dat soort momenten en hun werknemers moet beschermen, dat gebeurt te weinig. "Als we zo doorgaan dan vallen er steeds meer professionals uit en dan hebben we een nog groter probleem en saboteren we onszelf."

Seponeren

Koetsenruijter heeft een oproep naar de politie in Nederland: "Alsjeblieft, seponeer dit soort zaken nóóit. We hebben in Nederland het gegeven dat als je als hulpverlener te maken krijgt met geweld, dat dat een strafverzwarende omstandigheid is. Dus als je als patiënt of familielid van een patiënt helemaal losgaat ten opzichte van een verpleegkundige of iemand anders uit die linie. Dus het laatste dat ik zou willen zien is dat de politie dit soort zaken gaat seponeren omdat ze het al druk hebben. Wij moeten iets doen aan die verruwing in de samenleving en ik denk dat harder ingrijpen een afschrikkende werking heeft."

Anti-agressie-trainingen almaar populairder

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Ster advertentie
Ster advertentie