Leeftijdsselectie ic: 'Dit is misschien wel verstandige leeftijdsdiscriminatie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leeftijdsselectie ic: 'Dit is misschien wel verstandige leeftijdsdiscriminatie'

Bij een tekort aan ic-bedden komen jongeren eerder in aanmerking voor een bed op de intensive care dan ouderen. Dat is het advies in het draaiboek voor 'code zwart'. Karel Schell is 80 jaar en is het eens met dit advies: "Dit is misschien wel verstandige leeftijdsdiscriminatie."

Schell heeft twee vrienden verloren door corona. Eén heeft de ic niet willen halen en de ander heeft de ic wel gehaald, maar overleed alsnog. Dat heeft hem aan het denken gezet. "Ik vind dat als het zover komt, je ruimte moet laten voor een andere generatie."

Het draaiboek werd opgesteld door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de Federatie Medisch Specialisten, artsenfederatie KNMG en een adviesgroep van medisch ethici en hoogleraren medische ethiek.

Quote

Zover moeten we het niet laten komen

Jan Slagter, Omroep MAX

Jan Slagter van Omroep Max noemt het advies een hele gevaarlijke ontwikkeling. "Een arts is er om mensen te genezen, zonder aanziens des persoons." Als er – zelfs in het uiterste geval van code zwart – een selectie op leeftijd gemaakt wordt, begeven we ons op een "hellend vlak". "Wat is dan de volgende stap", vraagt hij zich in Spraakmakers af.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Veel onrust'

Volgens Liane den Haan van ouderenvereniging ANBO heeft het advies over het draaiboek voor veel onrust en vragen gezorgd bij haar leden. Code zwart is een uiterst scenario, maar zelfs als het zover komt, vindt ANBO niet dat leeftijd een criterium mag zijn. "Ieder leven is evenveel waard."

Huisartsen moeten, als er géén pandemie is, al gesprekken voeren over wat mensen willen als ze op de ic komen, vertelt Den Haan. "Het is nooit de vraag geweest of er een pandemie kwam, maar wanneer die kwam. Daar moet je op voorbereid zijn."

Gesprek aangaan

Doortje Hoppenreijs is 62 en als ze naar zichzelf kijkt in het uiterste scenario van code zwart, staat ze haar ic-plaats af aan een jonger iemand. Wat ze mist in de discussie is het recht van de patiënt om zelf te beslissen. "Soms heb je al tijd gehad om daar vast over na te denken."

Ze denkt – in navolging van de ANBO – dat het goed is het gesprek in een eerder stadium al met je omgeving en dokter aan te gaan.

Stand.nl: Bij overvolle ic’s is leeftijdsselectie aanvaardbaar

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie