Koopmans: debat ventilatie is geen zwart-wit verhaal

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Koopmans: debat ventilatie is geen zwart-wit verhaal

[EO] "Het ventilatiedebat is geen zwart wit verhaal", zegt viroloog Marion Koopmans in de podcast Virusfeiten. "Maar de overheid zou wellicht wel duidelijker kunnen adviseren om ook ruimtes goed te ventileren." De hoogleraar virologie reageert daarmee op de oproep van een groep wetenschappers in vakblad Science om meer in te zetten op ventilatie in de strijd tegen corona.

De groep van 39 wetenschappers zegt dat goede ventilatie kan voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt via aerosolen, minuscule deeltjes die lange tijd door de lucht blijven zweven. Volgens Koopmans woedt dit debat nog volop in internationale wetenschapskringen: "Het is echt geen zwart wit verhaal: iedereen heeft een beetje gelijk."

In Virusfeiten sprak Koopmans samen met Diederik Gommers over de laatste wetenschappelijke onderzoeken rondom het coronavirus. In de nieuwste aflevering was de toon voorzichtig hoopvol:

#27 - Eindelijk, een hoopvolle aflevering - Virusfeiten

Aerosolen

Koopmans: "Gisteren en vandaag was een grote meeting van de Wereldgezondheidsorganisatie met een terugblik op het afgelopen jaar", vertelt Koopmans. "Met alles wat nu bekend is over het virus is de consensus wereldwijd dat infecties waarschijnlijk ontstaan door een combinatie van druppelinfectie en aerosolen. Het hangt heel erg af van de omstandigheden in een ruimte waar veel mensen samenkomen."

Toch is er wel nog veel onbekend over verspreiding via aerosolen, vertelt Koopmans. "Wetenschappers hebben nog veel vragen. Fysici laten prachtig wolken en nevels zien van aerosolen in de lucht, maar de vraag is: zitten er ook echt veel virusdeeltjes in? Dat blijven vooralsnog schattingen."

De wetenschappelijke discussie over verspreiding via aerosolen speelt al veel langer. Sinds eind april zegt ook de WHO dat het virus zich kan verspreiden via aerosolen in slecht geventileerde ruimtes. Vorig jaar zomer schreven 239 wetenschappers een open brief aan de WHO, waarin ook werd opgeroepen rekening te houden met verspreiding via deze druppels in de lucht.

"Meer ventileren’ wordt ook door het RIVM beschreven, vertelt Koopmans. "In een studie van het RIVM naar alle literatuur over het produceren van druppels bij verschillende activiteiten komt dat advies ook naar voren." Ventileren is dus al een bekende maatregel, vertelt Koopmans. "De overheid zou dat wellicht duidelijker kunnen communiceren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie