Hoe is het leven voor iemand met niet-aangeboren hersenletsel?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe is het leven voor iemand met niet-aangeboren hersenletsel?

Zes jaar geleden kwam Christiane zwaar ten val in Portugal. Ze liep hersenletsel op en lag maandenlang in coma. Artsen en familie zetten alles op alles om haar leven te redden. En dat lukt. Christiane moet wel alles opnieuw leren. Hoe is het leven van iemand voor, tijdens en na een niet-aangeboren hersenletsel?

#46 - NAH, niet aangeboren hersenletsel - DOCS

Een langzaam herstel

Feline Franceus is podcastmaker en werkt in de verpleging, zij kent het verhaal van Christiane goed, want zij is in de verte familie van Christiane. In de familie praat iedereen vol bewondering over het haast miraculeuze herstel van Christiane. Feline raakt nieuwsgierig en besluit dieper in het leven van haar verre familielid te duiken. Hoe is het leven van iemand voor, tijdens en na een niet aangeboren hersenletsel?

Na de val in Portugal moet Christiane tal van operaties ondergaan en ligt zij maandenlang in coma. Voor haar broer Luc is het onverdraaglijk om zijn zus in deze toestand te zien. Hij besluit er alles aan te doen om Christiane door deze periode te krijgen. Hij vecht voor haar leven, ook wanneer de dokters hem afraden om de behandeling voort te zetten. Hij stelt elke zondagavond een schema op, waarin hij aangeeft wie op welke dag bij Christiane langsgaat. Hij wil niet dat zijn zus ook maar één dag zonder bezoek moet doorbrengen.

Hoe is het nieuwe leven?

Tegen alle verwachtingen in gaat het, ondanks de vele complicaties, steeds beter met Christiane. Na negentien maanden in het Universitair Ziekenhuis van Gent is het eindelijk zover: Christiane mag naar huis! Ze kan nog lang niet zelfstandig leven, dus de thuishulp komt iedere dag om haar te wassen, te kleden en bij te springen in het huishouden. Deze hulp heeft Christiane nog altijd nodig.

Feline kijkt samen met haar terug op de afgelopen periode. Christiane heeft heel hard gewerkt om te komen waar ze nu is. Ze volgt tot op de dag van vandaag logopedie om haar spraak weer helemaal goed te krijgen. Van buitenstaanders en naaste familie krijgt Christiane te horen wat een wonder het is om te zien wat ze allemaal weer kan. Maar zij ervaart dit zelf toch anders. Wilde Christiane wel gered worden? En is zij gelukkig in dit nieuwe leven?

Luister naar de documentaire die Feline Franceus maakte over het leven van Christiane in de podcast DOCS, te vinden op de populaire podcastplatforms.

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie