Achtergrond

We eten graag een broodje paling, maar van het dier zelf weten we weinig

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. We eten graag een broodje paling, maar van het dier zelf weten we weinig

Hoe breng je een paling naar de plek waar hij moet zijn? In DOCS een korte documentaire gemaakt tijdens de Oorzaken Podcast Academy, een opleidingstraject voor nieuw podcasttalent: Ali P. wil naar huis van Janneke Sindram.

#44 - Ali P. wil naar huis I Als het lachen je vergaat - DOCS

De paling glibbert door de vingers van de wetenschap

Iedereen kent de paling. Je ziet hem liggen bij de visboer, en misschien eet je wel graag een broodje paling. Maar wat weten we nu eigenlijk van het dier achter dat broodje? Verbazingwekkend weinig.

Zelfs zijn voortplanting blijft een raadsel, ondanks al het onderzoek. Palingen planten zich niet voort in onze boerensloten, maar 6.000 kilometer ver weg in de Sargassozee. Geen mens die erbij kan komen.

In deze tijd waarin we alles lijken te weten, glibbert de paling door de vingers van de wetenschap. Een dier dat zo dichtbij de Nederlandse cultuur staat als traditioneel visgerecht, blijft door zijn ongrijpbaarheid toch altijd ver weg.

Het gaat niet zo goed met de paling

Podcastmaker Janneke Sindram heeft een bijzondere band met de mysterieuze vis, ze had er namelijk één in een aquarium. Dat maakt nieuwsgierig.

Ali P. de huispaling zit de hele dag onder het zand verstopt en vreet ’s nachts elk visje dat in het aquarium zwemt. Erg geschikt als huisdier is hij niet. Bovendien komt Janneke erachter dat het helemaal niet zo goed gaat met de paling. Des te belangrijker om Ali P. vrij te laten, zodat hij zich kan voortplanten daar aan de andere kant van de wereld. Maar het uitzetten van een paling blijkt nog niet zo eenvoudig, want door zijn ogen ziet Nederland er ineens heel anders uit…

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie