Hiv-behandeling verbetert: geen dagelijkse pil, maar tweemaandelijkse injectie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hiv-behandeling verbetert: geen dagelijkse pil, maar tweemaandelijkse injectie

De behandeling voor hiv-patiënten gaat veranderen. Niet meer elke dag een pil, maar eens in de twee maanden een injectie met medicijnen. In Engeland en Wales is het medicijn deze week goedgekeurd door de National Health Service, en in Nederland wordt het sinds deze zomer ook langzamerhand vaker toegepast.

Een tweemaandelijkse injectie in plaats van een dagelijkse pil: behandeling hiv-patiënten verandert

Hiv-arts van het eerste uur Peter Reiss is enthousiast. "Het is een doorbraak, omdat het toepassen van pillen nu overgaat op iets dat je zes keer per jaar kan doen. Het is het begin van de ontwikkeling naar langwerkende medicijnen", zegt hij in Humberto.

Iedereen vindt iets anders prettig

De medicijnen die in de injectie zitten, zijn in feite bestaande medicijnen, maar worden nu toegepast in injecteerbare vorm. "Ik denk dat het individueel verschillend gaat zijn", zegt Reiss. "Je zult mensen hebben die dolbij zijn dat ze van die dagelijkse pil af kunnen, omdat de pil iedere keer weer doet denken aan de hiv. Dus als je daar eens in de twee maanden van kunt maken, maakt dat verschil. Maar iedereen denkt daar anders over."

De injectie werkt net zo goed als de huidige pil. "Als het niet tenminste vergelijkbaar zou zijn, passen we het niet toe. De studies laten zien dat het veilig is en vergelijkbaar is met de dagelijkse pil."

Keuzemogelijkheden

Reiss ziet het als een uitbreiding van de keuzemogelijkheden voor hiv-patiënten. "Want mensen verschillen. De studies met injecties laten heel consistent zien dat mensen het prefereren boven de pil", aldus Reiss.

"Maar mensen hebben zich natuurlijk niet voor niets voor de studie opgegeven. Dus of dat in de dagelijkse praktijk ook zo gaat zijn, moeten we afwachten."

Afrikaans continent

De nieuwe mogelijkheden die de injectie biedt, moeten uiteindelijk ook in de armere landen terecht komen. Dat duurt nog even, maar Reiss heeft goede hoop. "Op het Afrikaanse continent, waar natuurlijk de meeste mensen met hiv leven, is deze injectie nog niet toegankelijk. Maar er lopen wel studies met de injectie. Uiteindelijk zal het wel zo zijn dat het goedkoper wordt dan in het westen, waardoor het ook voor de mensen daar bereikbaar wordt."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie