Binnenland
AVROTROS

Selma heeft hiv en vat de uitspraken van Baudet persoonlijk op: 'Mensen hebben hier pijn van'

foto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Selma heeft hiv en vat de uitspraken van Baudet persoonlijk op: 'Mensen hebben hier pijn van'

Aids bestaat 'in principe' niet voor witte hetero's, zei FVD-leider Thierry Baudet afgelopen weekend op een bijeenkomst in Heerhugowaard. Onder andere presentator Humberto Tan sprak zich fel uit tegen zijn woorden, net als het Aidsfonds en de belangenorganisatie COC. Ook Selma de Ruiter maakte het woest. Zij kreeg 1,5 jaar geleden de diagnose hiv en vertelt wat dit met haar doet in Radio EenVandaag.

'Iedereen kan het krijgen'

"Ik voelde mezelf de huisvrouw next-door waar zoiets nooit bij zou gebeuren. Maar iedereen kan het krijgen", vertelt Selma. Zij kreeg 1,5 jaar geleden de diagnose hiv. "Er is geen dag dat ik er niet aan denk, maar ik hoop dat die er wel ooit komt."

"Voor mij ís het persoonlijk", stelt Selma. "Vooral zijn gemakzucht maakt me boos: dat hij alles maar van tafel veegt. Mensen hebben er pijn en verdriet van, niet alleen ik. Zijn uitspraak raakt zoveel mensen. Je mag een mening hebben, maar je hoeft mensen niet zo onnodig te raken. Dit is onrecht. En daar word ik boos van."

Onbegrip

Selma merkt af en toe onbegrip als het over hiv gaat, en daar helpen dit soort uitspraken niet bij. "Ik dacht zelf ook meteen aan Rene Klijn en Freddie Mercury toen ik hoorde dat ik het had. Maar dat is niet meer hoe het nu is, en ik vind dat mensen dat moeten weten", vertelt ze.

Haar familie en vrienden reageerden allemaal positief, maar soms krijgt ze ook vervelende opmerkingen. "Een collega vroeg laatst: 'Kan ik uit hetzelfde kopje drinken als jij?' Dan denk ik: ga toch de krant lezen joh."

'Ik ben strijdlustig'

Ook bij het halen van haar coronavaccin stuitte ze op dit soort reacties. "Je moet daar aangeven of je onderliggende aandoeningen hebt en dan gaat een huisarts met je in gesprek. Hij zei tegen mij: dan moeten we degene die jou straks gaat prikken even dubbele handschoenen aandoen. Kom op, we weten dat dat niet nodig is."

"Dat is niet leuk om te horen, maar ik ben strijdlustig. Ik wil daar graag iets in kunnen betekenen", vertelt ze. Selma schaamt zich ook niet voor het feit dat ze hiv heeft en vertelt daar open over. "Het is zoals het is. Het feit dat er nog een stigma op zit heeft er ook mee te maken dat het over seks gaat. Dat is ook een probleem. Maar dit kan iedereen overkomen: het is niet alleen sekswerkers in obscure kamertjes."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie