EMA keurt coronapil goed, maar: 'Er zijn veel onzekerheden die morgen nog niet zijn opgelost'

  1. Nieuwschevron right
  2. EMA keurt coronapil goed, maar: 'Er zijn veel onzekerheden die morgen nog niet zijn opgelost'

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft de coronapil Paxlovid van Pfizer voorwaardelijk goedgekeurd. Artsen reageren terughoudend en wijzen op diverse haken en ogen. In NOS Nieuws en Co een gesprek met Leon van den Toorn, longarts en voorzitter de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose.

Zo zijn de onderzoeksresultaten waarop de goedkeuring is gebaseerd nog niet gepubliceerd en waren de proefpersonen allemaal ongevaccineerd en onderdeel van een risicogroep. Dat roept bijvoorbeeld de vraag op welk effect het medicijn heeft op de overgrote meerderheid die wel ingeënt is.

"We worstelen met de vraag voor wie het precies bedoeld is, wat het resultaat zou moeten zijn en hoe we het moeten uitvoeren", vat Van den Toorn het samen. "Er zijn veel onzekerheden die morgen nog niet zijn opgelost", zegt hij. Het is volgens hem natuurlijk goed nieuws dat de pil het virus kan remmen, maar de richtlijnen voor het gebruik ontbreken nog. Die kunnen ook nog niet worden opgesteld zolang de studieresultaten nog niet openlijk beschikbaar zijn. Het kan nog weken duren voordat zulke aanbevelingen zijn opgesteld.

Dertig pillen

Het middel van Pfizer is bedoeld voor volwassenen die net positief zijn getest op covid-19, bij een risicogroep horen en geen extra zuurstof toegediend krijgen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen met suikerziekte, kanker of overgewicht zijn. De kuur moet wel binnen vijf dagen na de eerste klachten worden gestart.

Paxlovid is bedoeld om thuis in te nemen. In totaal moeten dertig pillen worden geslikt: vijf dagen lang, twee keer per dag drie pillen. De pil remt de virusdeling af, wat de kans op ziekenhuisopname of overlijden verkleint. Dat blijkt uit een studie onder ruim tweeduizend patiënten, met tenminste één onderliggende ziekte.

Placebo

Na een behandeling met Paxlovid werd 0,8 procent van de patiënten voor minstens 24 uur in het ziekenhuis opgenomen. In die groep waren geen sterfgevallen. Van de patiënten die een placebo kregen werd 6,3 procent voor minstens 24 uur opgenomen. In die groep waren negen sterfgevallen.

Een belangrijke kanttekening daarbij is dat deelnemers van de studie vooral besmet waren met de deltavariant. Volgens de fabrikant blijkt uit laboratoriumtests dat het middel ook goed werkt tegen omikron, maar artsen kunnen die claim nog niet zelf verifiëren.

n&co coronapil

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie