Neussprayverslaving komt bij veel mensen voor: 'Op een gegeven moment kun je niet meer zonder'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Neussprayverslaving komt bij veel mensen voor: 'Op een gegeven moment kun je niet meer zonder'

Veel mensen gebruiken neussprays maar kort, maar een grote groep mensen kan niet zonder. Volgens NRC zijn naar schatting tien- tot wel honderdduizenden mensen verslaafd aan neussprays. KNO-arts Ingrid van Rooy herkent dat: "Ik hoor het wel meerdere keren per week."


Ze legt uit hoe neussprays werken: "Er zit het stofje xylometazoline in. Als je dat gebruikt, merk je direct wat een lucht je in één keer krijgt. Maar blijf je na je verkoudheid, die zo'n 10 dagen duurt, het gebruiken, dan ga je merken dat je eigenlijk niet meer zonder kan."

Video niet beschikbaar

Averechts

Xylometazoline gaat na een week gebruik namelijk averechts werken. "Het knijpt in eerste instantie je vaatjes samen in je neus. Je slijmvlies wordt dan heel slank." Daardoor krijg je meer lucht. "Maar blijf je het gebruiken, dan gebeurt het tegenovergestelde." En dan blijf je het dus gebruiken.

"Je vaatjes gaan juist extra open staan waardoor je meer zwelling krijgt en je neus weer dicht gaat zitten", vertelt Van Rooy. "Daardoor denk je: ik moet weer sprayen, want mijn neus zit weer verstopt."

Meerdere keren per week

De KNO-arts ziet veel mensen langskomen met dit probleem. "Iedere week komt er wel iemand met een specifieke verwijzing die verslaafd is aan xylometazoline." En ook al is er verwijzing, de symptomen herkent ze op andere momenten ook. "Wat wij nog wel vaker zien is dat mensen komen met klachten en zeggen: 'Ik kan niet goed door mijn neus ademhalen. Eigenlijk het enige wat helpt is een spray gebruiken.'"

Het levert klachten op: "Mensen klagen over een verstopte neus, maar ook een droge of een gevoelige neus", vertelt Van Rooy. En dat is lang niet alles: "Als je in de neus kijkt, zie je ook dat het heel rood is, geïrriteerd. Het lijkt bijna een soort schaafwond. Dat slijmvlies is dan ook echt stuk." Die schade is gelukkig wel gemakkelijk te herstellen. Volgens de KNO-arts herstelt je neus zich vanzelf, als je maar stopt met sprayen.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie