Jortcast: de pil kan invloed hebben op emoties en gedrag

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast: de pil kan invloed hebben op emoties en gedrag

In haar onderzoek naar een depressivum bij vrouwen, ontdekte dr. Daniëlle Hamstra dat vrouwen aan de pil vaak minder goed zijn in het herkennen van emoties. In de nieuwste Jortcast vertelt ze meer.

#393 - De pil: progressief maar geen porem - De Jortcast

Toevalligerwijs zag Hamstra tijdens haar onderzoek dat vrouwen aan de pil minder gezichtsuitdrukkingen herkenden. Dit leidde ertoe dat ze haar promotieonderzoek op dit onderwerp ging verrichten. Daaruit kon dezelfde conclusie worden opgemaakt: “Het ging daarbij vooral om de negatieve gevoelens zoals verdriet, angst en boosheid.”

Meer onderzoek

Of dit verklaart waarom zoveel vrouwen zich ‘anders’ voelen door de pil, is niet helemaal duidelijk: “Het waren vooral kleine groepen studentes die zijn onderzocht, dat is natuurlijk geen representatieve groep voor de rest van de vrouwenpopulatie.” Wat Hamstra vooral met haar onderzoek onder de aandacht wil brengen is dat gebruik van de pil hoe dan ook een impact heeft op het welbevinden van vrouwen. Het moet daarom veel meer worden meegenomen in psychologisch onderzoek en bevraagd worden in de spreekkamer.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie