Medisch ethicus krijgt akelig onderbuikgevoel van uitbreiding coronapas

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Medisch ethicus krijgt akelig onderbuikgevoel van uitbreiding coronapas

De coronabesmettingen stijgen en dus zal het kabinet dinsdagavond nieuwe maatregelen aankondigen, waaronder uitbreiding van de coronapas. Dan is er in onder andere sportscholen, zwembaden en musea een coronapas nodig en later volgen mogelijk nog het hoger onderwijs en het mbo. Hoe wenselijk is zo’n uitbreiding? Medisch ethicus Theo Boer vreest een nog verdere tweedeling.

Boer snapt dat het vaccin goed werkt, zegt hij, wijzend op de cijfers. “83 procent van de mensen op de IC die ernstig ziek zijn, zijn niet-gevaccineerden, terwijl zij maar tien tot vijftien procent van de bevolking zijn. Reken maar uit.” Toch is hij niet voor een uitbreiding van de coronapas. “Ik ben daar angstig over. Ik vind de bijwerkingen van de tweedeling heel ernstige vormen aannemen.” Het huidige gebruik van de QR-code vindt hij al lastig genoeg en hij vreest dat een uitbreiding voor nog meer stigmatisering zorgt. Daarom pleit hij ervoor om vooral mensen te overtuigen om het vaccin te nemen, want met deze maatregelen wordt de tegenstelling in de samenleving vergroot, denkt hij.

Coronapas is niet perfect

Volgens hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters is de coronapas niet perfect, maar met de oplopende besmettingen moet er toch iets gebeuren. En ook al werkt die pas niet optimaal, het helpt wel iets. “Ook al werkt het voor tachtig procent, dat is beter dan voor nul procent.” Hij is voorstander van een uitbreiding, want het is de meest eenvoudige manier om snel te kijken wie wel of niet beschermd is. Wel ziet hij dat er niet altijd goed gehandhaafd wordt.

Naast de QR-code wijst de hoogleraar van het UMC Groningen ons erop dat we zelf ook dingen kunnen doen. “We weten welke maatregelen we moeten nemen. Afstand houden, drukte vermijden. Cijfers die oplopen komen namelijk van ons allemaal, ook van gevaccineerden.”

Ook Boer ziet dat de handhaving een probleem is. “En als je dat uitbreidt naar meer sectoren, krijg je een niet-handhaafbare situatie.” Hij denkt dat met een uitbreiding van de QR-code de mensen die nu nog niet gevaccineerd zijn, niet bereikt gaan worden. “Dat zijn over het algemeen lager opgeleide mensen, die slechte ervaringen hebben met de overheid, grotendeels ook mensen met een migratie-achtergrond. En met een uitbreiding van de QR-code ga je die mensen niet bereiken en je sluit mensen nog verder uit.”

Onderbuikgevoel

Het alternatief van Boer is om vooral weer in te zetten op afstand houden, thuiswerken en waar het nodig is mondkapjes te dragen. “Die QR-code brengt een tweedeling aan die ik onzalig vind.” Daarom heeft hij liever maatregelen die voor iedereen gelden. En er speelt nog iets anders. “Ik heb er intuïtief moeite mee. Ik weet niet precies wat het is, maar er zit een onderbuikgevoel, waar ik akelig van word.” En dat is een gekke gewaarwording, voor een medisch ethicus. “Dat kan ik als ethicus maar zelden zo niet uitleggen, maar dat moet ik toch wel eerlijk zeggen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie