Enorme uitbreiding in testcapaciteit coronavirus mogelijk door hulp uit Lelystad

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Enorme uitbreiding in testcapaciteit coronavirus mogelijk door hulp uit Lelystad

De capaciteit om het coronavirus te testen kan fors worden uitgebreid. Het laboratorium van het Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad kan dagelijks tot 1.500 monsters van patiënten met een verdenking van het coronavirus testen. Dat is een enorme uitbreiding van de huidige capaciteit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nu worden er volgens minister De Jonge dagelijks in Nederland ongeveer 2.000 test uitgevoerd. Veel experts vinden dat er te weinig getest wordt in Nederland.

Het onderzoeksinstituut is gespecialiseerd om bij een dierziekte-uitbraak op grote schaal monsters af te nemen. Directeur Ludo Hellebrekers heeft inmiddels contact gelegd met geneeskundecollega's om te assisteren bij het testen op het coronavirus. "Wij hebben zelf het initiatief genomen", zegt hij in Nieuws en Co, want het ministerie van Volksgezondheid heeft hen tot dusver nog niet benaderd.

"Op het ogenblik doen wij de laatste kwaliteitstesten op een nieuw apparaat. Vanaf volgende week kunnen wij gaan testen en opschalen", verwacht Hellebrekers. Als het lab in Lelystad normale werktijden hanteert kunnen er dagelijks 500 tests gedaan worden, maar door 24 uur per dag te werken kan dat opgevoerd worden naar 1.500.

Enorme uitbreiding in testcapaciteit door hulp uit Wageningen

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie