Valse QR-codes voor vaccinatiebewijzen via GGD-medewerkers te koop op social media

foto: Shaynofoto: Shayno
  1. Nieuwschevron right
  2. Valse QR-codes voor vaccinatiebewijzen via GGD-medewerkers te koop op social media

Steeds meer GGD-medewerkers maken op aanvraag valse vaccinatieregistraties met onterechte QR-codes. Voor 400 euro kan je binnen een uur inloggen op de Coronacheck-app en staat er een code voor een vaccinatiebewijs klaar. In de nieuwe Alicante podcastaflevering gaat verslaggever Shayno Numansen undercover in gesprek met dealers en GGD-medewerkers om dit tot op de bodem uit te zoeken.

#37 - Dus je werkt bij de GGD en fraudeert met QR-codes: 'Voor 400 euro kun je binnen een uurtje inloggen' (S02) - Alledaagse Vragen

Social media aanbiedingen

Op Instagram, Snapchat en Telegram worden dagelijks QR-codes met een geel vaccinatieboekje aangeboden en verkocht. De prijzen verschillen tussen de 30 en 500 euro. Meestal zijn de goedkope aanbiedingen vals en leveren ze niet wat er beloofd wordt. Shayno zocht contact met de dealers om uit te zoeken hoe ze te werk gaan. ‘Geef me je naam, achternaam, geboortedatum en BSN-nummer. Hiermee kan ik twee prikbewijzen maken. Ik speel een beetje met de datum zodat het lijkt alsof er tijd tussen zat. Ik koppel het aan je DigiD en binnen een uur heb je een werkend vaccinatiebewijs.’ Betalingen gaan vaak via cryptomunten.

Code terugtrekken onmogelijk

Fraudeurs die op onterechte manier een QR-code hebben gemaakt voor hun coronapas, kunnen die blijven gebruiken. Het is technisch niet mogelijk om de code in de CoronaCheck-app terug te trekken, laat koepelorganisatie GGD GHOR weten. Een vals bewijs kan niet worden ingetrokken omdat de QR-code opgeslagen wordt op het apparaat waarmee het is aangemaakt, en niet in een centraal systeem van de overheid.

In de podcast is Shayno aanwezig bij een QR-code deal. Benieuwd hoe dit ging en of de code werkt? De nieuwste aflevering van Alicante staat nu online op de site van NPO Radio 1. Ook in podcast-apps is de aflevering te vinden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie