'Ontzorg de zorg: eet plantaardig'

foto: Gert Elbertsen
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ontzorg de zorg: eet plantaardig'

"Wij worden gevoed door een voedselindustrie die totaal geen rekening houdt met gezondheid en wij binnen de gezondheidszorg houden helaas te weinig rekening met voeding." Dat is de kernboodschap van Patrick Deckers, voorzitter van Caring Doctors in Vroege Vogels. Deze recent opgerichte organisatie zet zich in voor een meer plantaardig dieet ten behoeve van de planeet én onze gezondheid.

Video niet beschikbaar

In de serie 'Groene Zorg' van Vroege Vogels wordt onderzocht hoe de zorg verduurzaamt én waar dat nog beter kan. In deze aflevering wordt Patrick Deckers gevolgd bij een pitch in een ziekenhuis en in een voedselbos.

Bio-industrie ongezond voor planeet én mens

Dat de huidige bio-industrie negatieve effecten heeft op de biodiversiteit en het klimaat is inmiddels algemeen bekend. De invloed op de gezondheid van de mens is volgens Caring Doctors echter onderbelicht. De enorme hoeveelheden vee die in Nederland dicht opeengepakt zijn kunnen de bronnen zijn van ziektes, maar ook de overconsumptie van vlees en zuivel is bewezen ongezond volgens Deckers.

Geen gehaktbal na darmkanker

Waar ziekenhuizen vooral de nadruk leggen op het beter maken van patiënten, is er minder aandacht voor de preventie van ziektes, aldus Deckers, die zelf zestien jaar als orthopedisch chirurg werkte. Volgens hem is het bizar dat iemand die geopereerd is aan darmkanker vervolgens in het ziekenhuis worst of een gehaktbal voorgeschoteld kan krijgen. "Niet dat dat direct kanker aanmaakt, maar we weten al jaren dat bewerkt vlees kan bijdragen aan een verhoogde kans op kanker." Ziekenhuizen zouden daarom vanuit een voorbeeldfunctie een voornamelijk plantaardig menu moeten hebben volgens Caring Doctors.

Herziening voedselproductie

Caring Doctors pleit niet alleen voor een plantaardig menu in ziekenhuizen, maar ook voor een herziening van hoe voedsel geproduceerd wordt. Ook hierbij zou de nadruk meer op plantaardig moeten liggen, en zou dit binnen de zogeheten 'ecologische grenzen' van een gebied moeten gebeuren. Dat wil concreet zeggen dat er niet meer van een gebied wordt gevraagd dan dat duurzaam mogelijk is. Dit is gezond voor de planeet en daarmee uiteindelijk ook voor de mens.

Groene zorg: caring doctors

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie