Voormalig CIDI-directeur bezorgd over uithollen rechtsstaat Israël

foto: ZVULUN / POOLfoto: ZVULUN / POOL
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig CIDI-directeur bezorgd over uithollen rechtsstaat Israël

In Israël blijft de kritiek groeien op de nieuwe regering. Tachtigduizend mensen stonden afgelopen weekend in de stromende regen te protesteren tegen de plannen van de nieuwe regering. Die wil de macht van het Hooggerechtshof indammen. Dat wordt door de demonstranten gezien als het afschaffen van de rechtsstaat, vertelt voormalig CIDI-directeur Ronny Naftaniel in Bureau Buitenland.

Gaat de rechtsstaat in Israël op de schop?

Unieke protesten

Deze protesten zijn uniek, zegt Naftaniel. "Links en rechts lijken verenigd in de strijd tegen de hervormingsplannen van regering-Netanyahu. Het was niet alleen politiek links die demonstreerde. Ook allerlei middenpartijen waren op de been."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Macht Netanyahu

De rol van het Hooggerechtshof is essentieel voor de democratie, vervolgt Naftaniel. "Het Hof voert de controlerende macht uit. In Israël is er geen grondwet, maar zijn er basiswetten. Met de nieuwe plannen kan het parlement een wet, die door het Hof wordt afgewezen, alsnog worden goedgekeurd in een later stadium. Daar zijn de mensen bezorgd over."

Volgens de voormalig directeur van CIDI hebben de plannen te maken met de greep naar macht door Netanyahu. "De premier kan hiermee zijn macht vergroten. Er loopt al jaren een corruptiezaak tegen hem." Met een hervormd Hof hoeft Netanyahu niet te vrezen voor het einde van zijn politieke carrière, legt Naftaniel uit.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie